13°C
Mostar 15°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

17.05.2021 / 08:27 KORONAVIRUS - Zbog stopiranja isporuke iz Indije

U COVAX-u se očekuje manjak od 140 miliona doza vakcina

U COVAX-u se očekuje manjak od 140 miliona doza vakcina
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Šef UNICEF-a Henrietta Fore zatražila je od zemalja iz G7 da doniraju vakcine globalnom programu COVAX da bi se nadoknadio ozbiljan manjak usljed poremećaja izvoza vakcina iz Indije.

Indija je ograničila izvoz AstraZeneca vakcine koju proizvodi Institut Serum, a koje su bile obećane COVAX-u, da bi ih iskoristila za svoje stanovništvo u borbi protiv velikog drugog talasa epidemije koronavirusa.

Fore, koja je zadužena za isporuku vakcina preko COVAX-a, procjenjuje da će do kraja maja nastati manjak od 140 miliona doza i oko 190 miliona do kraja juna.

"Minimum je da se momentalno podijeli višak doza kao esencijalna i suštinska mjera za popunjavanje manjka", rekla je ona i dodala da bi to pomoglo da ranjive zemlje ne postanu nova globalna žarišta.

Izvršna direktorica UNICEF-a rekla je da bi zemlje G7, ako bi podijelile samo 20 posto svojih zaliha vakcina tokom juna, jula i avgusta, dale 153 miliona doza.

Ona smatra da se to može učiniti istovremeno dok te države nastavljaju da ispunjavaju ciljeve o vakcinaciji sopstvenog stanovništva.

COVAX, program koji zajedno vode Svjetska zdravstvena organizacija i alijansa za vakcine GAVI, snažno se oslanja na AstraZeneca vakcinu da bi u svijetu ove godine podijelio dvije milijarde doza.

(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo