19°C
Mostar 22°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

17.05.2021 / 12:21 KORONAVIRUS - Negativan trend

WHO: Stotine hiljada radnika žrtve predugog radnog vremena

WHO: Stotine hiljada radnika žrtve predugog radnog vremena
Foto: Agencije / Vijesti.ba
Predugo radno vrijeme smrtonosno je za stotine hiljada radnika godišnje u cijelom svijetu, a riječ je o negativnom trendu koji bi se mogao dodatno pogoršati i ubrzati zbog pandemije korona virusa, upozorila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija.

Rezultati prve do sad provedene globalne studije o preuranjenoj smrtnosti povezanoj s predugim radnim vremenom, objavljeni su u časopisu Environment International, prenosi Hina.

Oni ukazuju na to da je 2016. godine od moždanog udara ili srčanih oboljenja povezanih s predugim radnim vremenom umrlo oko 745.000 ljudi, što je gotovo 30 posto više u odnosu na 2000.

“Radno vrijeme od 55 ili više sati sedmično predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik. Ovo saznanje kanimo iskoristiti da bismo potaknuli mjerodavne na angažman i tako dodatno zaštitili radnike”, rekla je Maria Neira, direktorica WHO-ovog Odjela za okoliš, klimatske promjene i zdravlje.

Studija, koju su u 194 zemlje svijeta proveli WHO i Međunarodna organizacija rada, upućuje na to da većinu žrtava, čak 72 posto, čine muškarci u srednjim ili starijim godinama.

Istraživanje ukazuje i na to da su stanovnici jugoistočne Azije i zapadnog Pacifika, koja uključuje Kinu, Japan i Australiju, najpogođeniji ovim problemom.

Podaci upućuju na to da je kod osoba koje sedmnično rade 55 ili više sati uočen 35 posto veći rizik od moždanog udara i 17 posto veći rizik od ishemijske bolesti srca u usporedbi s onima koji sedmično rade između 35 i 40 sati.

Pandemija ubrzala negativan razvoj događaja

Studija pokriva razdoblje od 2000. do 2016. godine, što znači da nije obuhvatila pandemiju korona virusa, no dužnosnici WHO-a smatraju da sve učestaliji rad od kuće i usporena globalna ekonomija, kao posljedica korona virusa, mogu povećati spomenuti rizik, prenosi al jazeera.

“Pandemija je ubrzala negativan razvoj događaja, što bi moglo potaknuti i trend produženja radnog vremena”, stoji u izvještaju WHO-a, koji procjenjuje da danas najmanje 9 posto ljudi ima predugo radno vrijeme.

Ograničenje broja radnih sati bilo bi korisno za poslodavce jer se pokazalo da takav potez povećava produktivnost radnika, rekao je tehnički dužnosnik WHO-a Frank Pega koji smatra da je “u vrijeme ekonomske krize mudar izbor ne povećavati broj radnih sati.”

WHO je najavio da će, uzimajući u obzir podatke ove studije, nastojati poboljšati svoje radne propise.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo