8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

17.05.2021 / 12:54 KORONAVIRUS - Ukidanje restrikcija

Saudijska Arabija uskoro se otvara za strane turiste

Saudijska Arabija uskoro se otvara za strane turiste
Arhiv / Vijesti.ba
Saudijska Arabija planira otvaranje za strane turiste, rekao je u ponedjeljak visoki turistički zvaničnik nakon što je Kraljevina najavila ukidanje restrikcija karantina za određene dolaske stranih turista.

Kraljevina je u nedjelju kasno objavilo da od ne-državljana koji stižu iz određenih zemalja i koji su potpuno vakcinisani protiv COVID-19 ili su se nedavno oporavili od te bolesti više neće biti potreban karantin  u određenim hotelima.

Te se nove mjere, međutim, primjenjuju samo na stanovnike, državne i poslovne putnike ili one koji posjećuju prijatelje i porodicu, ali ne i na strane turiste, prema Saudijskoj turističkoj upravi (STA).

Izvršni direktor STA Fahd Hamidaddin rekao je za Reuters da će se Kraljevina ove godine ponovo otvoriti stranim turistima, uz najavu koja se očekuje "vrlo brzo".

Hamidaddin je odbio reći tačno kada,  prenosi Reuters.

Saudijska Arabija liberalizirala je svoju turističku industriju 2019. godine, olakšavajući strancima podnošenje zahtjeva za turističke vize za boravak u zemlji koja je decenijama bila relativno zatvorena.

Hamidaddin je rekao da Kraljevina planira 100 miliona godišnje posjeta do 2030. godine, u odnosu na oko 40 miliona godišnje prije pandemije. Također je cilj da turizam čini 20 posto BDP-a, u odnosu na tri posto, do 2030. godine.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo