10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

17.05.2021 / 17:52 Politika - Predsjednik Slovenije

Pahor: EU treba na taj region da gleda kao cjelinu

Pahor: EU treba na taj region da gleda kao cjelinu
Foto: Agencije

Zapadni Balkan je sa današnjeg Samita lidera regiona u okviru Brdo-Brioni procesa poslao važnu poruku, a to je da EU treba na taj region da gleda kao cjelinu, rekao je predsjednik Slovenije Borut Pahor.

Obraćajući se na konferenciji za novinare po završetku sastanka, Pahor je kazao da je današnji skup bio specijalan, ali uspješan.

- Bio je specijalan jer nismo imali gosta. Obično kada imamo nekog visokog gosta iz neke zemlje EU, svi mu se obraćaju i iznose svoje stavove. Ovaj put nismo imali gosta, jer predsjednik Francuske Emmanuel Macron, koji je želio da dođe, nije mogao zbog drugih obaveza. Ovo je prvi put da smo bili sami i morali smo da se gledamo u oči i suočimo se sa problemima regiona - poručio je Pahor.

Ocjenjuje da je skup u tome bio uspješan, prenosi Tanjug.

- Ovo je bio jedan od zahtjevnijih sastanaka na kojem su svi mogli da kažu šta su željeli, a morali smo naći kompromis. Moram reći da kompromis nije prazan, već nosi duboku poruku, koja je kratka, ali jasna - dodaje slovenački predsjednik.

Prema njegovim riječima, sa skupa je upućena poruka da EU na region Zapadnog Balkana treba da gleda kao na cjelinu, a ne kao pojedinačne kandidate koji pregovaraju.

- To je prvi put da smo pozvali EU da gleda na region kao na cjelinu. Kao drugo, podvukli smo činjenicu da Brisel mora da gleda na region kao geopolitičko pitanje. Treće što smo poručili je da EU treba da ubrza proces proširenja, ali svjesni i da zemlje regiona moraju da ubrzaju interne reforme - naglasio je Pahor.

Navodi i da je ovim otvoreno novo poglavlje, kako prema EU, tako i u politici regiona.

- Došli smo do zaključaka važnih za građane. Veoma sam zadovoljan dokumentom koji imamo - poručio je Pahor.

(Vijesti.ba/Nova.rs)

Izdvajamo