8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

07.06.2021 / 13:02 Politika - Sastanak s Dodikom

Čović: Kroz dvije izborne jedinice u FBiH birati dva člana Predsjedništva BiH

Čović: Kroz dvije izborne jedinice u FBiH birati dva člana Predsjedništva BiH
Foto: Vijesti.ba
U Banjaluci je danas održan sastanak delegacija SNSD-a i HDZ-a BiH, a po njegovom okončanju javnosti su se obratili predsjednici stranaka Milorad Dodik i Dragan Čović.

Prvi je na konferenciji za novinare govorio Dodik, ocijenivši saradnju s HDZ-om dobrom, rekavši i da ona nije isključujuća za ostale političke subjekte, a prije svih to se odnosi na one iz reda bošnjačkog naroda.

Dodik: Različiti stavovi samo oko NATO-a

- Nastavit ćemo da usaglašavamo naše stavove, svjesni da postoje pitanja kao što je recimo NATO, gdje su naši stavovi potpuno različiti - HDZ iz razumljivih razloga smatra da BiH treba biti uključena u proces integracija, a mi iz SNSD-a smatramo da ne treba - kazao je Dodik.

O svim drugim pitanjima, navodi, dvije stranke imaju veliki stepen koordinacije i usaglašenosti, a da to nije na štetu ni drugog, ni trećeg, ni desetoga.

- Naprosto, smatramo da je to racionalno i korisno za sve - rekao je Dodik.

Ključnim pitanjem ocijenio je saradnju na nivou BiH, odnosno u Parlamentu BiH. Delegacije SNSD-a i HDZ-a, kaže Dodik, konstatovale su da njihovi poslanički klubovi koordiniraju i rade zajedno i međusobno se usaglašavaju. To se odnosi na rad i u Vijeću ministara, gdje postoji dobra koordinacija po svim pitanjima, ali uvijek ostaju pitanja koja traže dodatne napore.

Prema njegovim riječima, ne treba očekivati da će se desiti bilo kakva reforma izbornog zakonodavstva ukoliko ne dođe do usaglašene reforme za izbor članova Predsjedništva BiH, prije svega u FBiH, i za Dom naroda.

- Danas smo usaglasili da iz Ustava ne možemo da prihvatimo brisanje naziva konstitutivnih naroda. Smatramo da to treba ostati i da je to zalog za izgradnju BiH na bazi konstitutivosti naroda i da samo na bazi tog koncepta BiH može da funkcioniše. To je ustavno, nije antiustavno, dejtonski i nije antidejtonski - ocjenjuje Dodik.

Reforma izbornog zakonodavstva, kako je naveo, ne treba obuhvatiti institut vanrednih izbora, jer bi on doveo do stalnih haosa i turbulencija.

- Protiv smo toga da dođe do spajanja opštih i lokalnih izbora, i oni treba da budu odvojeni - poručio je.

Bazičan princip vezan za izborno zakonodavstvo, nastavlja lider SNSD-a, jeste da se mehanizmom izbora mora obezbijediti da konstitutivni narodi nedvosmisleno biraju svoje političke predstavnike u organima na različitim nivoima, prije svega na nivou BiH.

- Ponovo smo potvrdili našu saglasnost da treba zatvoriti OHR i obezbijediti da Ustavni sud ima samo domaće, a ne i strane sudije - poručio je Dodik.

Ponovio je od ranije poznati stav SNSD-a oko dolaska novog visokog predstavnika u BiH - da nisu spremni prihvatiti nikoga ko ne prođe proceduru izbora kako je to predviđeno Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma.

- Pitanja vezano za evropske integracije nisu sporna. Naše partije dijele vrijednosti evropskih integracija, ali jednako smatramo da se prema 14 prioriteta, koji su dati BiH, ne pristupa selektivno od strane predstavnika EU u BiH. Mi smatramo da naprosto ne može da se pravi preraspodjela tih prioriteta a da kao zadnja pitanja ostanu OHR i Ustavni sud - potcrtava Dodik.

Čović: Politički odnosi krajnje složeni

Obraćajući se medijima, lider HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da su dvije stranke potvrdile zavidan nivo usaglašenosti stavova oko vitalnih pitanja koja se tiču BiH.

Na dnevnom redu našle su se mnoge teme, a posebno je izdvojio evropski put i izmjene Izbornog zakona BiH.

- Mi smo ove razgovore vodili i u Sarajevu, prepušteni Federaciji da dogovore o konstitutivnosti naroda u BiH, odnosno legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda. Legitimni predstavnici hrvatskog, srpskog i bošnjačkog naroda kroz federalnu strukturu i za Dom naroda i za Predsjedništvo trebaju nam takvo nešto omogućiti. To je šansa za sve nas jer je neizborna godina. Naravno, uz sve to mogu ići i reforme koje se već duže vremena rade - potcrtava Čović.

Političke odnose u BiH dvije delegacije ocijenile su krajnje složenim, te su, kako je kazao Čović, zbog toga i pojačale svoju saradnju, tako da sve ono što dogovore brže može proći Vijeće ministara i parlamentarne procedure.

Također je zajednički konstatovano, navodi lider HDZ-a, da je Centralna izborna komisija BiH nelegitimna i da ona "ne može održavati potrebe izbornih procesa u BiH".

- To smo vidjeli kroz lokalne izbore. Morat ćemo usaglasiti i da mandati pripadaju strankama. Oko većine stvari mislim da ćemo imati usaglašen stav u političkom djelovanju i u ovoj i u narednoj godini, i želio bih da na sličan način razmišljamo - napomenuo je Čović.

Odgovarajući na pitanje novinara, rekao je da je cilj HDZ-a da se kroz dvije izborne jedinice u Federaciji osigura izbor dva člana Predsjedništva BiH. Dodao je da je njemu prihvatljiv i indirektan izbor članova Predsjedništva BIH, ali da je uvjeren da takvu vrstu asimetrije neće prihvatiti Bošnjaci jer je poznat stav iz RS-a da se član Predsjedništva iz ovog entiteta može birati samo direktno.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo