19°C
Mostar 22°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

07.06.2021 / 15:42 Crna hronika - Mjesto Dobro Polje

Na području Kalinovika pronađeni posmrtni ostaci sedam osoba

Na području Kalinovika pronađeni posmrtni ostaci sedam osoba
Foto: Tužilaštvo BiH
Na području Kalinovika pronađeni su posmrtni ostaci sedam osoba, saopćili su iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Kako su naveli, posmrtni ostaci su pronađeni u masovnoj grobnici tokom ekshumacije u mjestu Dobro Polje, općina Kalinovik. Istaknuto je da se masovna grobnica nalazi na nepristupačnoj lokaciji gdje se vrši potraga već sedam dana u različitim vremenskim uslovima.

Nakon okončanja procesa ekshumacije, posmrtni ostaci bit će proslijeđeni u prosekturu u Visokom, kako bi se što prije otpočelo sa procesom utvrđivanja identiteta stradalih osoba pronađenih na ovom području.

Na pronađenim posmrtnim ostacima uočeni su, kako su istakli, tragovi predmeta za vezivanje, kao i oštećenja nastala djelovanjem vatrenog oružja, što će značajno pomoći u istrazi u ovom predmetu Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

U procesu ekshumacije učestovali su predstavnici Instituta za nestale osobe (INO BiH), Međunarodne komisije za traženje nestalih osoba (ICMP) u Bosni i Hercegovini, ljekar patolog sudske medicine koji je radio na identifikaciji posmrtnih ostataka, potrebna radna mehanizacija, kao i policijski službenici SIPA-e, te policijski službenici MUP-a Republike Srpske koji su osiguravali lokaciju ekshumacije, a koju su u prethodnim danima posjetili i predstavnici međunarodnih institucija uključenih u traženje nestalih osoba u Bosni i Hercegovini.

Do saznanja u o navedenoj lokaciji za koju su pronađene informacije da se radi o masovnoj grobnici, došlo se zajedničkim operativnim radom SIPA-e i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, saopćili su iz ove pravosudne institucije.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo