3°C
Mostar 8°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

10.06.2021 / 11:08 KORONAVIRUS - Vlada FBiH

Novalić: Potpisan ugovor o nabavci 500 hiljada vakcina Sinopharm

Novalić: Potpisan ugovor o nabavci 500 hiljada vakcina Sinopharm
Foto: FENA

Potpisan je ugovor o direktnoj nabavci 500.000 doza vakcine Sinopharm sa proizvođačem, rekao je danas u Mostaru premijer FBiH Fadil Novalić.

- Javnosti je poznato da je FBiH direktno pregovarala s Kinom za ovu nabavku. Ugovor u ime FBiH potpisao je v.d. direktor ZZJZ Siniša Skočibušić - rekao je Novalić, u pauzi sjednice Vlade FBiH koja zasjeda u Mostaru.

Zbog klauzule tajnosti iz ugovora, naveo da u ovom trenutku nije u mogućnosti izlaziti sa više informacija.

- Vlada NR Kine odobrila je izvoz FBiH svih pola miliona doza vakcina - naveo je Novalić.

Dodao je da su pregovori sa Pfizerom u toku, a Vladu KS je pozvao da počne slušati struku kada je u pitanju nabavka ruskih vakcina.

Naglašava da svugdje u svijetu države nabavljaju vakcine.

- Javnost treba znati da je Vlada FBiH poduzimala, poduzima i poduzimat će sve aktivnosti da za građane FBiH nabavi vakcine. Nikad nismo odustali niti od jedne mogućnosti za nabavku vakcina - dodaje Novalić.

Pfizer pokušavamo nabaviti u saradnji sa državnim nivoom, nastavlja premijer FBiH, a sa Vladom KS radimo na nabavci Sputnik V, preko Ruskog fonda.

- Za nabavku Sputnika V struka je tražila određena dodatna pojašnjenja, i zaista nam nije jasno zašto Kantonu Sarajevo smeta ono što traži struka i zašto bespotrebno uznemirava javnost - pita se Novalić.

Ističe i da sve nedoumice trebaju biti riješene u okviru institucija.

- Pozivam ih da u okviru institucija nastavimo saradnju, a sve u cilju nabavke vakcina za građane. U ime Vlade FBiH i u svoje lično ime zahvaljujem Ambasadi NR Kine u BiH, ambasadoru i Ambasadi BiH u Kini - dodao je Novalić.

Skočibušić: Pregovori s Pfizerom

U Bosnu i Hercegovinu je do sada putem putem Covax mehanizma, EU4Health programa i brojnih donacija stiglo 269.207 cjepiva.

Ukupno je od 8.3. do 6.6. administrirano 164.780, od čega je prvom dozom cijepljeno 134.299, a drugom 30.481.

- Svi koji su se cijepili prvom dozom, u frižiderima ZZJZ čuva se i druga doza, tako da će cijepljenje biti završeno u predviđenom roku - rekao je danas u obraćanju novinarima u Mostaru v.d. direktora ZZJZ FBiH Siniša Skočibušić.

Pojasnio je da je ZZJZ FBiH bio zadužen da da stručni aspekt ugovora s Ruskim investicijskim fondom koji je ispregovarala Vlada KS.

- Mi smo dali svoje objekcije, poslali ih na Vladu, koja je to primila na znanje i nas zadužila da nastavimo dalje razgovore - rekao je Skočibušić.

ZZJZ je otpočeo direktne pregovore i sa Pfizerom. Ostvarena je komunikacija, prikupljaju se dokumenti za pravljenje ugovora, a tu aktivnost vodi Ministarstvo civilnih poslova.

- Sa Pfizerom se u ovome trenutku planira nabaviti 1,2 miliona cjepiva, od čega bi milion išao za FBiH, a 200.000 za RS - rekao je Skočibušić.

S obzirom na to da su se Zavodu, kako je naveo, obratili brojni ponuđači za nabavku cjepiva, Zavod sa svima vodi pregovore i nastoji ispuniti njihove zahtjeve, odnosno poslati im brojnu dokumentaciju.

- Koliko god prilike i mogućnosti dopuštaju, mi im to šaljemo i na taj način želimo ne zatvoriti niti jedna vrata, a nadamo se da ćemo uskoro imati veću količinu cjepiva kojima ćemo moći ubrzati cijepljenje u FBiH - dodao je Skočibušić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo