°C
Mostar °C
Tuzla °C
Banja Luka 17°C
Bihać 15°C

10.06.2021 / 11:52 KORONAVIRUS - Suludi eksperiment

Revakcinacija Sputnikom za 21 dan, Vlada KS 'dogovorila' drugu dozu za 90 dana

Revakcinacija Sputnikom za 21 dan, Vlada KS 'dogovorila' drugu dozu za 90 dana
Foto: Vijesti.ba

Do sada smo davali Sputnik za tri sedmice, kao i svi ostali. I to je bila naša osnovna zabrinutost, pojasnio je Skočibušić. 

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) FBiH Siniša Skočibušić otkrio je danas na konferenciji za novinare u Mostaru šta su glavne zamjerke ovog zavoda na ugovor s Vladom Kantona Sarajevo (KS) oko nabavke 500.000 vakcina Sputnik V.

- Od Vlade KS obaviješteni smo da će prva isporuka vakcine Sputnik V, koja je njima najavljena, biti 20.000-30.000 doza, od 500.000 ugovaranih doza komponente A. A doza komponente B, koja se inače daje za tri sedmice, odnosno 21 dan, bit će isporučena do 90 dana. Oni su nama pružili uvjeravanje direktora proizvođača Gamaleye da se može tako prolongirano vakcinisati - kazao je Skočibušić.

S obzirom da u ovom trenutku i dalje nema objavljenih naučnih radova koji bi potvrdili da se može tako prolongirano davati vakcina, iako su neke zemlje usljed nedostatka vakcina pristale na to, Zavod je, kako je kazao Skočibušić, upozorio Vladu FBiH da to može biti problem iz dva razloga.

- Prvi, jer nismo do kraja sigurni kakav će biti učinak tako odgođenog vakcinisanja, i drugi - što onda stanovništvu treba jasno reći da onaj ko se vakciniše 30.6., sljedeća vakcinacija mu je za tri mjeseca, dakle 30.9. Ipak će morati pričekati. Jer, do sada smo davali Sputnik za tri sedmice, kao i svi ostali. I to je bila naša osnovna zabrinutost - rekao je Skočibušić.

Podsjeća da je Vlada FBiH donijela odluku da se slaže s ugovorom sa Vladom KS, i ne odbija ga, već je bila zabrinuta za ovaj problem revakcinacije.

- Naučna istraživanja za sada ne daju dovoljno uvjerljivih dokaza da je moguće vakcinisati 90 dana nakon prve doze, jer smo do sada Sputnikom vakcinisali za tri sedmice, odnosno za 21 dan. To je naša prva i osnovna briga - ponovio je Skočibušić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo