13°C
Mostar 18°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 16°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

10.06.2021 / 15:41 BiH - Načelnik Zajedničkog štaba OS

Mašović i Lecointre o sigurnosnim izazovima i EU i NATO vođenim misijama

Mašović i Lecointre o sigurnosnim izazovima i EU i NATO vođenim misijama
Foto: Fena / Vijesti.ba
Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH (ZŠ OSBiH) generalpukovnik Senad Mašović danas je, uz najviše vojne počasti, u Domu OSBiH primio načelnika Generalštaba Oružanih snaga Republike Francuske generala Francois Lecointrea.

U pratnji generala Lecointrea bili su komandant operacije „Althea“ generalpukovnik Brice Houdet i diplomatski savjetnik Emmanuel Mignot te brigadir Laurent Vondershcer, vojni ataše Republike Francuske u nerezidentnom statusu u BiH, koji ima sjedište u Beogradu.   

Tokom sastanka razgovarano je o dosadašnjoj saradnji oružanih snaga dvije prijateljske zemlje, koja je ocijenjena dobrom i konstruktivnom, kao i mogućnostima za njeno poboljšanje i unapređenje u budućnosti.

Kako je zajednički konstatovano, pandemija COVID-19 je uticala na realizaciju pojedinih ranije planiranih bilateralnih vojnih aktivnosti, ali su traženi najpovoljniji načini da se moguće aktivnosti realizuju u skladu sa situacijom.

General Mašović je zahvalio na podršci koju Francuska, kao članica NATO-a i EU, pruža Bosni i Hercegovini na njenom putu ka evroatlantskim integracijama, te naglasio značajan doprinos francuskog vojnog kontigenta koji je angažovan u sastavu snaga EUFOR-ove operacije Althea u BiH.

On je pohvalio doprinos EUFOR-a izražavajući punu podršku nastavku njegovih aktivnosti.

Razgovarano je o i sigurnosnim izazovima u području koji su pokriveni EU i NATO vođenim misijama.

Načelnik Generalštaba OS Republike Francuske je pohvalio pozitivne rezultate koje su OSBiH ostvarile u različitim misijama širom svijeta.

U tom kontekstu istaknute su potrebe da OSBiH nastave svoj doprinos u NATO vođenim misijama u budućnosti, kao i EU misiji u Centralnoj Afričkoj Republici i drugim dijelovima svijeta.

General Lecointre je istakao da su Oružane snage Francuske spremne pružiti punu podršku OSBiH u njihovom daljem razvoju i misijama.

General Francois Lecointre se zahvalio generalu Mašoviću na prijemu i dosadašnjoj saradnji, te istakao značaj postignutih rezultata u procesu reforme odbrane i ostvareni napredak u izgradnji i jačanju OSBiH na putu Bosne i Hercegovine ka NATO-u i EU.

Susretu su prisustvovali i zamjenik načelnika ZŠ OSBiH za resurse generalmajor Gojko Knežević i šef kabineta načelnika ZŠ OSBiH brigadir Edin Fako, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo