14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

10.06.2021 / 17:06 BiH - Samit u Tirani

Tegeltija: Pandemija pokazala značaj regionalne saradnje

Tegeltija: Pandemija pokazala značaj regionalne saradnje
Foto: Fena / Vijesti.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija boravi u Tirani na Samitu lidera zemalja Zapadnog Balkana, gdje je učestvovao na panelu „Povezanost na Zapadnom Balkanu – finansijska podrška, Ekonomski i investicioni plan EU i IPA III“.

Obraćajući se učesnicima, istakao je da je kriza izazvana širenjem pandemije virusa korona pokazala značaj regionalne saradnje, socijalnoekonomsku međuzavisnost privreda u regionu, kao i potrebu za daljnjim produbljivanjem veza, kako unutar Zapadnog Balkana, tako i sa Evropskom unijom.

U kontekstu ekonomskog oporavka i približavanja regiona Evropskoj uniji, Tegeltija je ukazao na poseban značaj regionalnog ekonomskog povezivanja i Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, koji, kako je naglasio, ima ogroman potencijal za smanjenje jaza u privrednom razvoju između zemalja zapadnog Balkana i EU.

- Unapređenje investicija je ključni element i pokretač produktivnosti i konkurentnosti ekonomije - ulaganje u razvoj infrastrukturne povezanosti i svakog drugog vida povezanosti u regionu je svakako prioritet na koji treba staviti fokus u kontekstu dugoročnog oporavka privrede - rekao je Tegeltija.

Ukazavši na evidentnu potrebu za pokretanjem obimnog investicionog ciklusa istakao je da je neophodno da se u sinergiji sa Evropskom unijom zajedničkim naporima stvore uslovi za uspješnu realizaciju prioritetnih projekata povezivanja.

U tom kontekstu pozdravio je „dugo iščekivani politički dogovor Evropskog parlamenta i Vijeća po pitanju IPA-e III“ navodeći da je to dodatna motivacija za što efikasniju realizaciju Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan.

Tegeltija je iskazao spremnost Vijeća ministara da podrži sve projekte, čiji je cilj unapređenje privrednog i poslovnog ambijenta, a time i poboljšanje životnog standarda građana, te u tom kontekstu pozdravio održavanje ovakvih sastanaka.

Domaćin sastanka u Tirani je premijer Albanije Edi Rama, a prisutni su premijeri zemalja regiona, te komesar za proširenje EU Oliver Varhelji.

Nakon panela o temi povezanosti na Zapadnom Balkanu, predviđeno je da učesnici Samita, u okviru priprema za Berlinski samit koji će biti održan 5. jula 2021. godine, potpišu zajedničku izjavu o povećanom angažmanu EU na Zapadnom Balkanu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo