16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

10.06.2021 / 17:14 BiH - Građani iz Drvara

Nezadovoljni upravljanjem otpadom peticijom zatražili ministrovu ostavku

Nezadovoljni upravljanjem otpadom peticijom zatražili ministrovu ostavku
Foto: Fena / Vijesti.ba
Građani iz Drvara okupljeni oko inicijative "Kaznimo odgovorne za otpad u Drvaru" svojim potpisom i potpisom ostalih građana na objavljenoj online peticiji zatražili su da ministar graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša ...

... Hercegbosanske županije Hikmet Hodžić snosi odgovornost i podnese ostavku ili bude smijenjen.

Iz spomenute inicijative ističu kako je ministar Hodžić izdao Rješenje o izdavanju dozvole upravljanja otpadom te da je svojim nesavjesnim i neodgovornim postupcima, kršenjem zakona i nepostupanjem na osnovu savjesne i brižljive ocjene svih dokaza prilikom izdavanja dozvole za uvoz, ugrozio zdravlje građana Drvara te čistoću, kvalitetu zraka i tla na širem području i u mjeri koja može pogoršati uvjete života ljudi.

Navode kako je otpad zbog konstantnog građanskog aktivizama napustio Drvar i ostale općine u Federaciji BiH u kojima je nelegalno deponiran, dok odgovorni i dalje nisu sankcionirani.

Naime, uvoznik KROM reciklaža dobio je od Ministarstva graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Hercegbosanske županije dozvolu za upravljanje otpadom te za obavljanje poslova sakupljanja, skladištenja i recikliranja istih, pojašnjavaju iz Inicijative "Kaznimo odgovorne za otpad u Drvaru" te dodaju kako je prema uvoznoj dokumentaciji taj otpad bio namijenjen za reciklažu jer se po Zakonu o upravljanju otpadom FBiH može uvoziti samo otpad namijenjen u tu svrhu.

- Međutim, inspekcijskim nalazom Federalnog inspektora za zaštitu okoliša od 4. srpnja 2020. godine ispostavilo se da uvoznik ne posjeduje postrojenje u kojem bi mogao provesti taj postupak - navode iz spomenute inicijative.

Utvrđeno je, kažu, da uvidom u Rješenje o registraciji uvoznik posjeduje važeću dozvolu za upravljanje otpadom izdanu od strane Ministarstva graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Hercegbosanske županije, ali su prilikom inspekcijskog nadzora uočene brojne nepravilnosti, a jedna od njih je da pogon i lokacija na koju je trebalo otpad uvesti i reciklirati ne odgovaraju stanju na terenu jer se otpad nalazi na sasvim drugim lokacijama a predviđeno je da se skladišti u pogonu privrednog subjekta.

 "Sjedište privrednog subjekta 'KROM reciklaža' u Drvaru je fiktivno jer se nalazi na adresi općine Drvar, oprema i strojevi za reciklažu ne postoje na lokaciji skladištenja otpada kako je to navedeno Rješenjem o izdavanju dozvole za upravljanje otpadom županijskog Ministarstva i dr.", poručili su građani iz Drvara okupljeni oko inicijative "Kaznimo odgovorne za otpad u Drvaru".

Podsjećaju kako je prošle godine iz Republike Italije na više lokacija u Drvaru i Bosanskom Grahovu od strane tvrtke "Krom reciklaža" d.o.o. Drvar bez odobrenja općine Drvar uvezeno 414 tona tekstilnog otpada.

Nakon više izvršenih inspekcijskih nadzora kako s federalne tako i sa županijske razine gdje su naložene određene mjere za uklanjanje otpada, on je s područja Drvara krajem ožujka ove godine odvezen prema jednoj od ovlaštenih spalionica u BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo