19°C
Mostar 22°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

10.06.2021 / 17:47 Regija - Generalna sekretarka RCC

Bregu: Odlučnije djelovati za istinsko zajedničko regionalno tržište

Bregu: Odlučnije djelovati za istinsko zajedničko regionalno tržište
Foto: Fena / Vijesti.ba
Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je na sastanku lidera zapadnog Balkana i komesara EU Olivera Varhelyija koji je održan danas u Tirani da RCC pozdravlja dosadašnji napredak i raduje se uspješnom ...

... potpisivanju važnih regionalnih dogovora koji olakšavaju slobodno kretanje ljudi.

- Ipak, udaljenost između vizije i plana za istinsko zajedničko regionalno tržište i stvarnosti traži odlučnije djelovanje. Ostanimo nadahnuti Regionalnim sporazumom o snižavanju cijena rominga, koji će u punoj mjeri biti realizovan 1. jula kada će zapadni Balkan postati region bez rominga. Ovaj sporazum je važan dokaz potencijala sveobuhvatne regionalne saradnje na korist naših građana i dobar model za dogovore koji će uslijediti. Nastavit ćemo da nepokolebljivo radimo sa našim evropskim partnerima sve dok naši građani ne budu bez dodatnih troškova rominga u Evropskoj uniji, a isto važi i za građane EU u našem regionu - dodala je Bregu.

Navela je da podrška integraciji u Evropsku uniju nastavlja da raste na zapadnom Balkanu i ove godine je podržava 62 posto građana u odnosu na prošlogodišnjih 59 posto.

- Podrška naših građana i privrednih subjekata regionalnoj saradnji je još veća, budući da 77 posto građana vjeruje da regionalna saradnja može doprinijeti boljoj političkoj, ekonomskoj i sigurnosnoj situaciji u njihovoj ekonomiji, dok je 69 posto privrednih subjekata smatra važnom za kvalitet poslovanja. Ovi stavovi i mišljenja oslikavaju put naprijed i obavezuju nas da usko i bolje radimo zajedno - rekla je Bregu.

Sastanak je održan tačno sedam mjeseci nakon što su prošle godine u Sofiji svi lideri zapadnog Balkana usvojili Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište.

Razgovarano je o napretku ka ostvarivanju rezultata tog plana i zajedničkoj koordinaciji aktivnosti prije julskog samita u Berlinu, saopćeno je iz RCC-a.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo