16°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

10.06.2021 / 20:48 Svijet - Uoči samita G7

Biden i Johnson dogovorili novu Atlantsku povelju

Biden i Johnson dogovorili novu Atlantsku povelju
Foto: Agencije

Američki predsjednik Joe Biden i britanski premijer Boris Johnson danas su održali prvi sastanak uoči samita Grupe 7 industrijski najrazvijenijih zemalja – G7 u Cornwallu.

Johnson i Biden obavezali su se da će braniti "trajne vrijednosti" svojih zemalja od starih i novih izazova, u dalekosežnom dokumentu potvrđenom pred samit G7, javlja Al Jazeera Balkans.

Biden i Johnson, koji su danas razgovarali više od sat, potpisali su novi dokument koji se nadovezuje na obaveze i težnje zacrtane prije 80 godina od njihovih prethodnika Frenklina D. Roosevelta i Winstona Churchilla u Atlantskoj povelji, prenosi Tanjug pozivajući se na AP.

- Naša nova Atlantska povelja potvrđuje trajnu posvećenost održavanju vrijednosti i njihovoj odbrani od stranih izazova - navodi se u zajedničkom saopštenju Bidena i Johnsona.

Dokumenet koji je potpisan 1941. bio je smjernica za formiranje Ujedinjenih nacija i NATO-a, a ova povelja se odnosi na nove izazove kroz izraženu težnju da će promovisati slobodnu trgovinu, ljudska prava i međunarodni poredak zasnovan na pravilima, te se suprotstaviti onima koji žele potkopati saveze i institucije dvije zemlje.

Nova povelja odnosi se i na tehnologiju, putovanja i mnoge trgovinske veze između SAD-a i Velike Britanije, a bavi se novim izazovima, poput klimatskih promena, cyber napada i miješanja u izborni proces.

Sastanak bliskih saveznika označava početak intenzivne evropske turneje za Bidena, koja će završiti samitom u Ženevi sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo