18°C
Mostar 25°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 23°C
Bihać 23°C
Powered by Dark Sky

11.06.2021 / 11:56 BiH - Reakcija udruženja

Hidro Energija: Neka eko udruge pokažu prihode i ko finansira neistine

Hidro Energija: Neka eko udruge pokažu prihode i ko finansira neistine
Foto: Arhiv
Udruženje 'HIDRO ENERGIJA' uputilo je danas, kako mavide, "odgovor na neistine koje svakodnevno plasiraju pojedina udruženja građana za zaštitu okoline."

- Svjedoci smo da već više od godinu dana traje plaćena kampanja pojedinih nevladinih organizacija protiv izgradnje malih hidroelektrana. Nažalost tu se ne radi o istinskim zaljubljenicima u prirodu i riječne tokove u Bosni i Hercegovini, nego o skupini tobožnjih zaštitnika prirode koje za tu svoju brigu naplaćuju ogroman novac, navode u reakciji.

Pozivaju ih "da transparentno, ovako kako bez bilo kakvih argumenata iznose laži o izgradnji malih hidroelektrana, široj javnosti u Bosni i Hercegovini predstave prihode svojih udruženja koja se mjese stotinama hiljada KM, pa da građani i narod u Bosni i Hercegovini spoznaju zbog čega oni ovoliko laprdaju i kako to neargumentovano laprdanje tako žestoko naplaćuju".

- S druge strane, naše udruženje ''Hidro energija'' – Proizvođači električne energije iz malih hidroelektrana u Federaciji BiH okuplja više od 100 kompanija koje se bave proizvodnjom električne energije iz hidroelektrana, projektovanjem, izvođenjem radova, proizvodnjom opreme za hidroelektrane za posljednjih 20 godina investiralo je više od 500.000.000 KM u izgradnju malih hidroelektrana i na taj način smo direktno ili indirektno otvorili preko 5.000 radnika, jer je poznato da investicija od 100.000 KM veže za sebe jedno novo  radno mjesto, navode iz HIDRO ENERGIJE i dodaju:

- Svaki KM prihoda i rashoda, odnosno ukupnog poslovanja naših članica se može provjeriti preko LRC baze podataka i ništa ni od koga ne krijemo, za razliku od predstavnika pojedinih eko udruga koji svoje prihode kriju kao guja noge.     

Dodaju da svi predstavnici Udruženja još jednom pozdravljaju odluku razumnih predstavnika Parlamenta Federacije BiH koji su smogli snage i oduprli se neargumentiranim pritiscima da po HITNOJ proceduri donesu izmjene Zakona o električnoj energiji koje su se odnosile na zabranu gradnje malih hidroelektrana, odnosno da tim činom postanu prvi Parlament u Svijetu koji bi zabranio gradnju malih hidroelektrana u vrijeme kada cijeli svijet pokušava napraviti projekte dekarbonizacije i smanjenja emisije CO2 sa akcentom na povećanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u šta spadaju i male hidroelektrane.

- Vraćanje Zakona u redovnu proceduru daje prostor da se u širu javnu raspravu uključe svi građani Federacije BiH, svi eksperti, da učine napore da se donese Zakon koji će poštovati načela obnovljive energije iz zemalja EU, a ne da to radi šačica dobro plaćenih, tobožnjih zaštitnika prirode.  Pozivamo predstavnike svih političkih stranaka u Parlamentu Federacije BiH da nastave sa savjesnim radom i da u demokratskom ambijentu uz glas šire BiH javnosti, te kvalitetne ekspertize donesu Zakon o električnoj energiji sa svim elementima primjenjive EU legislative, kažu iz Udruženja.

Ističu i podatak da se iz malih hidroelektrana u Bosni i Hercegovini proizvede 750 000 MWh električne energije ili 5 % od ukupno proizvedene električne energije dovoljno jasno ukazuje koji je to efekat na smanjenju emeisije CO2 i drugih stakleničkih plinova.

- Ako znamo da se za svaki MWh u BiH u zrak ispusti 975 kg CO2, onda nam je lako zaključiti šta znači proizvodnja od 750.000 MWh iz ekološki čistih malih hidroelektrana i da ta proizvodnja odgovara smanjenju emisije CO2 za 731.250 tona CO2. To je kompozicija od gotovo 30.000 cisterni sa po 25 tona CO2. Napominjemo da je moguća proizvodnja električne energije u Federaciji BiH iz malih hidroelektrana jednaka godišnjoj proizvodnji termoelektrane – TE Kakanj, odnosno 2.500.000 MWh, te da je za ovu proizvodnju el. energije učešće u smanjenju stakleničkih plinova, a prvenstveno CO2 u iznosu od 1.875.000 tona, što odgovara kompoziciji od 75.000 vagona od po 25 tona, stoji u reakciji i dodaje se:

- Istrajavanje na zabrani gradnje malih hidroelektrana imalo bi nesagledive političke i ekonomske posljedice po Federaciju BiH, a koje se ogledaju u sljedećem:

1. Zabranom gradnje malih hidroelektrana onemogućit će se svako daljnje implementiranje novih hidroenergetskih objekata na području Federacije BiH, što će za cilj imati smanjenje broja zaposlenih koji su uključeni u ovaj sektor. Naše procjene su da je ugroženo najmanje 3500 radnih mjesta. Hidroenergetski potencijal naše države koji može kreirati na hiljade novih radnih mjesta do daljnjeg će ostati neiskorišten. Onemogućit će se potencijalne investicije od 2,5 milijardi KM u deset narednih godina u 500 novih malih hidroelektrana, koje za sobom nose još minimalno 5.000 direktnih i indirektnih novih radnih mjesta;

2.      Onemogućit će se prihod od 275 miliona KM godišnje i PDV-a u iznosu od 46.750.000 KM;

3.      Zabrana gradnje malih hidroelektrana je u potpunoj suprotnosti sa EU preporukama i istrajavanju na izgradnji obnovljivih izvora električne energije, te dekarbonizaciji planete zemlje i smanjenju emisije CO2 i drugih stakleničkih plinova;

4.      Podsjećamo da je Parlament Federacije BiH u svim dosadašnjim opredjeljenjima podržavao i podsticao obnovljive izvore električne energije, te stoga očekujemo da će i ovaj put preovladati zdrav razum, i da se neće podleći pod pritisak par kvazi ekoloških udruga.

Spremni smo podržati svaku zdravu ravnotežu i equilibrijum između ekonomije i investicija sa jedne strane, te ekologije sa druge strane, ali isto tako nismo spremni prihvatiti bilo kakve ucjene.

Najoštrije osuđujemo nipodaštavanje procedura u Parlamentu Federacije BiH na način da se iste nazivaju nekakvim ''raljama'' redovne parlamentarne procedure... Sve ovo jasno govori kakav je stav ovih kvazi zaštitnika javnih dobara, kada su spremni koristiti ovakve izraze za institucije države Bosne i Hercegovine.

Svjesni smo da je bilo i kršenja propisanih elemenata iz vodnih dozvola i okolinskih dozvola, da pojedini investitori i vlasnici nisu marili za iste, te stoga pozivamo i sve nadležne inspekcijske organe da rigorzno kažnjavaju sve one koji krše zakonske obaveze u pogledu korištenja hidropotencijala, zaključuju iz Udruženja “HIDRO ENERGIJA”.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo