8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

11.06.2021 / 12:17 BiH - Sramno

Stravična poruka iz RS: Izvještaj negira genocid u Srebrenici

Stravična poruka iz RS: Izvještaj negira genocid u Srebrenici

Samo nekoliko dana nakon konačne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću, institucije RS su prezentirale izvještaj tzv. Komisije za istraživanje stradanja u Srebernici u periodu 1992-1995. godine.

 Njegova namjera je negiranje sudski dokazanog genocida mad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine.

Premijer RS Radovan Višković je rekao da je ovaj izvještaj temeljni dokument, te da će u narednom periodu biti organizovano više okruglih stolova s ciljem njegovog predstavljanja široj javnosti.

Predsjednik ove komisije Gideon Grajf rekao je da je ovaj izvještaj usmjeren ka pomirenju i istini.

- Nastojaćemo da istinu i činjenice iz Izvještaja i dalje promovišemo, rekao je Grajf.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je rekao da u izvještaju stoji da je u Srebrenici stradalo 3.500 Bošnjaka i 2000 Srba.

- Očekivati da silom i nasiljem, pa taman da to dolazi od moćnog Zapada, ne mogu nam nametati neistinu. Komisija je utvrdila da se događajima u Srebrenici ne može dati termin genocid. Mi taj termin ne prihvatamo, ovdje se nije desio genocid, rekao je Dodik.

Još prilikom imenovanja ove komisije reagirale su brojne ambasade u BiH i međunarodne organizacije, te su poručili kako ova Komisija ne služi priznavanju istine ili promovisanju pomirenja.

Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju zaključili su da je u Srebrenici počinjen genocid.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo