18°C
Mostar 25°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 23°C
Bihać 23°C
Powered by Dark Sky

11.06.2021 / 14:04 KORONAVIRUS - Vijeće ministara

Olakšani uslovi za ulazak u BiH, HDZ opet blokirao ukidanje viza za Saudijce

Olakšani uslovi za ulazak u BiH, HDZ opet blokirao ukidanje viza za Saudijce
Foto: FENA
Vijeće ministara BiH danas je izglasalo olakšana pravila i uslove za ulazak stranih državljana u BiH.

Od sada će osobe koje su vakcinisane ili prebolovale koronubmoći ući u BiH bez negativnog PCR testt, a odlučeno je da će se na granicama BiH priznavati i antigenski test.

S druge strane ministri HDZ-a blokirali su privremeno ukidanje viza državljanima Saudijske Arabije.

- Ministri iz HDZ BiH ponovo su blokirali puni ekonomski oporavak turizma tako što su glasali protiv privremenog ublažavanja viznog režima za državljane Saudijske Arabije. Činjenicu da će bh. ekonomija zbog toga izgubiti milione maraka prihoda teško će ublažiti i današnje usvajanje odluke kojom se omogućava ulazak stranaca na bazi vakcinacije i brzih antigenskih testova, napisala je ministrica Bisera Turković i dodala:

- Podržala sam taj prijedlog nakon što je adekvatno pripremljen, iako je HDZ blokirao moj prijedlog za koji je, također, interesu svih građana u BiH i koje su podržali turistički radnici iz cijele države.

Naša politika nikada nije politika trgovine i opstrukcija kao što smo to pokazali nebrojeno puta, već politika za Bosnu i Hercegovini i u interesu svih građana u ovom slučaju razvoja turizma.

Turković dodaje da inat i optrukcije bez argumenata i racionalnih objašnjenja koju smo ponovo vidjeli na sjednici Vijeća ministara od ministara iz HDZ pokazatelj je zašto nam je potrebna funkcionalna i jaka država, bez mogućnosti da nečiji sitni interesi stoje na putu ekonomskog opravka i euroatlanskih integracija.

- Neka ministar Grubeša objasni građanima zašto BiH neće prikupiti milione maraka od PDV i u čijem je interesu da turisti idu u druge zemlje, a ne dolaze u Bosnu i Hercegovinu. Ministarstvo vanjskih poslova BiH će, nakon ove sramne odluke, poduzeti hitne mjere kako bi, u okviru postojećeg režima, efikasnije i brže odvijao proces izdavanja viza za državljane Kraljevine Saudijske Arabije, a kako bi, koliko je to god, moguće ublažili posljedice ovako štetne odluke ministara iz HDZ BiH u Vijeću ministara BiH, navela je Turković.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo