7°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 7°C

15.06.2021 / 12:00 BiH - Sarajevo

Poslanici Predstavničkog doma BiH o izborima i Vijeću ministara

Poslanici Predstavničkog doma BiH o izborima i Vijeću ministara
Foto: FENA

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojoj bi trebale biti razmatrane izmjene Zakona o Vijeću ministara BiH počela je danas u Sarajevu.

Izmjene su predložile su poslanice Naše stranke i Nezavisnog bloka Mirjana Marinković-Lepić i Aida Baručija koje smatraju da su izmjene potrebne zbog usaglašavanja sa Zakonom o ravnopravnosti spolova BiH kojim je propisana obaveza usklađivanja svih državnih i entitetskih zakona kao i drugih odgovarajući propisa s odredbama tog zakona.

One, između ostalog, predviđaju reguliranje propisane kvote za ukupan sastav Vijeća ministara od najmanje 40 posto osoba oba spola, kao posebnu mjera zbog konstantne podzastupljenosti žena na pozicijama ministrica.

Na dnevni red sjednice uvršten je zahtjev poslanika Nenada Nešića (DNS) za razmatranje izmjena Izbornog zakona BiH po hitnom zakonodavnom postupku. Izmjene predviđaju sprečavanje trgovine mandatima jer Nešić kaže da su brojni poslanici nakon izbora promijenili političke opcije te formirali klubove od stranaka koje nisu učestvovale u izborima.

Na predloženom dnevnom redu je i Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pred Sudom BiH u prvom čitanju, a poslanici će se izjašnjavati i o nekoliko izvještaja Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti za nekoliko zakonskih rješenja koja prethodno nisu usvojena na Predstavničkom domu zbog nepostojanja entitetske većine.

Među njima su izmjene Zakona o javnim nabavkama, izmjene Krivičnog zakona, izmjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost, dopune Zakona o finansiranju institucija, kao i izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Također, poslanici bi se trebali izjasniti i o Izvještaju o radu i poslovanju BHRT-a za 2020. i Programskom i Finansijskom planu za 2021., te se upoznati o stanjem sigurnosti u Bosni i Hercegovini i stanju u oblasti migracija.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo