6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

15.06.2021 / 20:00 Politika - Poraz hrvatske politike

EU i NATO odbacili konstitutivnost i legitimno predstavljanje

EU i NATO odbacili konstitutivnost i legitimno predstavljanje
Foto: Vijesti.ba

Prvog dana juna Izvještajna komisija za BiH, koja djeluje pod okriljem Komiteta za vanjske poslove EU, usvojila je izvještaj o stanju u našoj zemlji, koji je proslijeđen Evropskom parlamentu na usvajanje.

Sva tri člana ove komisije iz Hrvatske, Željana Zovko, Sunčana Glavak i Tonino Picula, bili su protiv njegovog usvajanja.  

Razlog zbog kojeg su bili protiv je taj što se u dokumentu nigdje ne spominje legitimno predstavljanje ili konstitutivni narodi. 

- Protiv ovog izvještaja, kao i prethodnog usvojenog 2019. godine, glasao sam jer tekst izostavlja bilo kakav spomen načela federalizma i subsidijarnosti, kao i refleksiju koncepta konstitutivnih naroda. Konkretno, tražio sam da se unese formulacija kako je u BiH "potrebno nastaviti s ustavnim, političkim i izbornim reformama koje bi preobrazile BiH u djelotvornu, uključivu i potpuno funkcionalnu državu u kojoj bi se garantovala jednakost i demokratska zastupljenost svih njenih konstitutivnih naroda i građana temeljena na principima federalizma, supsidijarnosti i legitimnog predstavljanja, u skladu s načelima izraženim u prethodnim rezolucijama, rekao je za Oslobođenje Tonino Picula.

Osim ovakvog stava institucija Evropske unije, hrvatska politika nije ništa bolje prošla ni na jučerašnjem samitu NATO-a. Iako je Hrvatska insistirala u završnoj Deklaraciji NATO-a nije se našao termin konstitutivnosti naroda.

O kakvom se porazu radi najbolje svjedoči današnji istup predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića koji je kritikovao Njemačku, a branio Milorada Dodika, pri tome zamjerivši Zapadnim državama što BiH u budućnosti vide  uređenu po građanskom modelu.

 

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo