14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

16.06.2021 / 11:21 Crna hronika - Krijumčarenje ljudi

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv dva državljana Afganistana

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv dva državljana Afganistana

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv dva državljana Afganistana, koji se  terete da su organizirali i realizirali krijumčarenje veće skupine migranata čamcem preko vodene granice na Drini, u blizini Zvornika. 

Optužnica je podignuta  protiv Kamrana Zakhila, rođenog u Kabulu, i Darwisha Zainullaha, rođenog u Jala Abat, koji se  nalaze u pritvoru. 

Optuženi se terete da su, djelujući zajednički i u dogovoru, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi organizirali, omogućili i osobno sudjelovali u krijumčarenju veće skupine ilegalnih migranata iz Republike Srbije, preko vodene granice na Drini, na teritoriju Bosne i Hercegovine. 

U optužnici se navodi da su optuženi, postupali protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija Ujedinjenih naroda o borbi protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala, tako što su dana 23. aprila ove godine, na području mjesta Kozluk, općina Zvornik, u vrijeme smanjene vidljivosti u noćnim satima, izlažući ih opasnosti za sigurnost kao i opasnosti od utapanja, prevezli čamcem skupinu od 11 ilegalnih migranata sa područja Srbije u BiH, nakon čega su ih otkrili policijski djelatnici Granične policije BiH te lišili slobode.

U skupini ilegalnih migranata bili su državljani Pakistana, Afganistana, Sudana, Eritreje i Togoa, koji nisu posjedovali dokumente za zakonit ulazak i boravak u Bosni i Hercegovini, te su predati na dalje postupanje Službi za poslove sa strancima BiH. 

Optuženi se terete da su prevozili krijumčarene osobe u Bosni i Hercegovini na način kojim se ugrožava život i sigurnost krijumčarenih osoba, omogučivši im na taj način boravak u BiH, čime su počinili kazneno djelo krijumčarenja osoba iz članka 189. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine. 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo