15°C
Mostar °C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

16.06.2021 / 14:40 Politika - Rasprava u Parlamentu

Turković očitala lekciju Vulić o Armiji, agresiji i radu MVP-a

Turković očitala lekciju Vulić o Armiji, agresiji i radu MVP-a
Foto: Vijesti.ba

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH održava se prva posebna zajednička sjednica oba doma na kojoj poslanici i delegati postavljaju pitanja članovima Vijeća ministara BiH.

Jedno od pitanja upućeno ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković bilo je i ono vezano za navodnu diskriminaciju prilikom zapošljavanja u Ministarstvo na čijem je čelu.

Pitanje je postavila zastupnica SNSD-a Sanja Vulić, podsjetivši da je ministrica na društvenim mrežama objavila kako je u svom kabinetu primila dvojicu zaposlenika Ministarstva, nosilaca najviših ratnih priznanja Armije RBiH, kojima je bilo ponuđeno da izaberu bilo koju ambasadu BiH u kojoj žele raditi, ali su oni željeli ostati u BiH.

Nazivajući Armiju RBiH "takozvanom", Vulić je upitala ministricu Turković po kojim kriterijima raspoređuje zaposlenike, kako komentariše "očitu diskriminaciju prema Srbima i Hrvatima i da li je to poruka da su nepoželjni u Ministarstvu", te "kako nekima nudi bilo koju ambasadu, a nekima ne".

- Vrlo cijenim vašu ulogu poslanika u ovom časnom domu. Nas dvije se nećemo složiti po mnogim drugim pitanjima, ne molimo se istom Bogu. Ja vjerujem u onog koji je za nas sve, iznad nas. Vi, po vašoj izjavi, imate drugačiju percepciju - započela je svoj odgovor ministrica Turković.

Poručila joj je da njeno pitanje ima mnogo netačnih konstatacija.

- Armija RBiH je bila zvanična oružana snaga zvanično priznate Republike BiH, a ne takozovana Armija BiH. Tome svjedoči i učešće Armije Republike BiH na vojnoj paradi u Parizu u povodu Dana pobjede nad fašizmom 9. maja 1995. godine - podsjetila ju je Turković.

Navela je da se ona i Vulić, također, neće složiti ni po pitanju prirode rata.

- Za vas je rat tragični sukob, za mene on je agresija u kojoj su počinjeni najteži zločini, uključujući i genocid, a na osnovu odluka međunarodnog suda - govori Turković.

Pojašnjava da se zaposlenici za rad u DKP-ima raspoređuju na osnovu odluke o uslovima i načinu upućivanja zaposlenih u Ministarstvu vanjskih poslova.

- Vi ste paušalno rekli da postoji opšta diskriminacija prema zaposlenim Srbima i Hrvatima. To je vrlo netačno. Uvidom u nacionalnu strukturu Bošnjaci su zastupljeni sa 42,06 posto, Srbi sa 37,78 posto, Hrvati sa 18,13 posto i ostali sa 2,01 posto - rekla je Turković, te dodala da su u DKP-ima Bošnjaci zastupljeni sa 39,28 posto, koliko i Srbi, Hrvati sa 18,87 posto, a iz reda ostalih sa 2,45 posto.

Nije joj ostala dužna Vulić, kazavši kako se njeno pitanje nije odnosilo na statistiku, te kako je "čudi da je Turković na bitnoj funkciji, a ne zna da je tragični sukob definicija iz Općeg okvirnog sporazuma za mir".

- Ne slažemo se o mnogo čemu. Vi baštinite drugu BiH, a ja dejtonsku jer samo ona ima mogućnost za opstanak i perspektivu - dodala je Vulić.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo