20°C
Mostar 26°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 22°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

16.06.2021 / 18:02 BiH - PSBIH

Košarac: Nastavljamo sa aktivnostima za zaštitu domaće proizvodnje

Košarac: Nastavljamo sa aktivnostima za zaštitu domaće proizvodnje
Foto: FENA

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine opredijeljeno je i nastavlja sa aktivnostima za zaštitu domaće proizvodnje, kazao je danas ministar Staša Košarac (SNSD).

U odgovoru na pitanje poslanice Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aide Baručije tokom zajedničke sjednice oba doma, Košarac se osvrnuo na aktivnosti koje se u tom kontekstu poduzimaju u oblasti industrijskog i sektora poljoprivrednih proizvoda.

- Pokušali smo da riješimo pitanje zaštite domaćih proizvoda koje se odnose na uvoz mesa goveda i svinja. Smatram da moramo hrabrije ući u dimenziju preispitivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i onoga što BiH ima u poljoprivrednom sektoru kad je u pitanju svježe i rashlađeno meso svinja i junadi - kazao je.

Apelirao je da se pokušaju otvoriti neka nova tržišta, ali je i dodao da je u toku intenzivan rad kada je u pitanju poljoprivredni sektor za plasiranje proizvoda u zemlje Evropske unije.

- Postoje dobre indicije da ćemo dobiti određene usaglašene certifikate kada je riječ o Rusiji i Kini, te da ćemo uskoro dobiti usaglašene certifikate kada je riječ o izvozu mesa u Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i neke druge zemlje te regije - dodao je.

Odgovarajući na pitanje poslanika SDA u Predstavničkom domu PSBiH Edina Mušića, Košarac je naveo da su potrebne izmjene postojećih zakona kako bi se olakšao plasman poljoprivrednih proizvoda iz BiH.

Mušića je zanimalo kada će izraditi i uputiti Vijeću ministara na razmatranje prijedloge izmjena zakona o hrani, veterinarstvu , poljoprivredi i ruralnom razvoju čime bi se trebalo doprinijeti lakšem plasmanu poljoprivrednih proizvoda iz BiH na evropsko tržište.

- Impresioniran sam predanošću naših ljudi u poljoprivrednom sektoru koji vape za evropskim standardima u ovoj oblasti i novim tržištima - zaključio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo