27°C
Mostar 31°C
Tuzla 30°C
Banja Luka 29°C
Bihać 27°C
Powered by Dark Sky

16.06.2021 / 21:52 Regija - Ministar pravde CG

Leposavić: Laž da sam negirao genocid u Srebrenici

Leposavić: Laž da sam negirao genocid u Srebrenici
Vladimir Leposavić / Vijesti.ba
Ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić kazao je da bi mu lično lakše bilo da od sutra ne bude službenik Vlade.

On je u parlamentu, u kom se rapravlja o predlogu premijera Zdravka Krivokapića za njegovo razrješenje, rekao da ima utisak da se sa poslanicima mnogo više slaže na temu toga šta znači i predstavlja stravični zločin u Srebrenici, a mnogo manje šta su Ustav, međunarodna politika, pravo i odnosi, do šta su osnovi semantike i logike.

- Želim da vjerujem da će ovo izaći na dobro. Sve vrijeme se ponavlja da sam negirao zločin u Srebrenici, a ja sam rekao da ga ne negiram i da na to nemam pravo. Ja ću ići dalje u smislu onoga što mislim i govorim, bez obzira hoću li biti ministar. Najviše sam žalio zbog onih ljudi sa kojima sam odrastao i znao sam da ih ta medijska hajka povređuje - istakao je Leposavić, prenosi Pobjeda.me.

On tvrdi da nema etničkih sukoba koje je on navodno izazvao.

- To je medijska iluzija koja se kreira, to je mantra i iluzija u kojoj smo živjeli godinama unazad i živimo i sada - naveo je Leposavić.

Prema njegovim riječima, to je pitanje opasno jer se isključivo postavlja Srbima.

- To je opasno, ne iz čistog moralizma, nego što čovjek koji osjeća nepravdu, ako je pitan da stalno prizna krivicu, on reaguju agresivno i tako se sukob stalno obnavlja. Zato je naša reakcija trebalo da bude u pravcu osude takvih pitanja - naveo je Leposavić.

Što se tiče pitanja međunarodnog ugleda, Leposavić je rekao da se on danas obnavlja.

- Taj ugled ne može da ugrozi Vladimir Leposavić. Ta briga ne postoji. Mi imamo obavezu prema evropskim integracijama, ali demokratija obavezuje prema građanima - poručio je ministar pravde.

Bramertz prisatao da dođe u Crnu Goru

On je istakao da je pisao glavnom tužiocu haškog suda Seržu Bramercu zbog toga što je rad diplomatske mreže i rad Ministarstva vanjskih poslova spor i neadekvatan, i zbog, kako je rekao, zboupotrebe

- Ja sam njemu poslao pismo, sa kojim je bio zadovoljan. Ponovio sam kritiku Haškom sudu jer je i on kritikovao Haški sud i kritikovao odluku kojom se Gotovina oslobađa za zločin u Hrvatskoj - istakao je Leposavić.

On je istakao da je Bramerc pristao da bude gost Ministarstva pravde i ljudskih i manjinskih prava u skorije vrijeme.

- Naravno ugostiću ga ja ili neko drugi. On ne dolazi da govori o mojoj izjavi, nego o Bukovici, Kaluđerskom lazu, deportaciji izbjeglica, logoru u Morinju, vozu u Štrpcima - naveo je Leposavić.

On se osvrnuo na rad njegovog resora, ističući da su kritike u nekim trenucima više upućivane iz parlamentarne većine.

Leposavić je istakao da je bio pod pritiskom i da je, zbog slučaja državni udar, rekao da je desetog dana njegovog rada dobio krivičnu prijavu.

- Gore od političkog srijeljanja i ubistva su montirana suđenja - naglasio je on.

Istakao je da je srećan što ova vlast neće biti srušena.

- Prethodni režim neće se vratiti na vlast, što se toga tiče - game is over - poručio je Leposavić, prenosi Pobjeda.

"Hrišćani i muslimani da sarađuju"

Leposavić je pozvao sve građane, posebno hrišćane i muslimane, da sarađuju, razgovaraju i da zločine, koji su učinjeni prema njihovim narodima, uvažavaju.

- A ono što je pozicija bilo kog pojedinca - najmanji je problem da se ona ispravi. Ja sam u prvom saopštenju rekao da mi je žao što je moj nespretan odgovor povrijedio ljude. Ali na to nisam dobio ničiju reakciju i odgovor, nije interesovalo nikog. Kampanja laži da sam negirao zločin genocida samo pokazuje šta je bila namjera pitanja - da se okrivi onaj koji se pita i onaj koje predstavlja bez obzira šta će da kaže. Dokazi su tu, samo ih treba vidjeti - zaključio je Leposavić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo