7°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 4°C

16.06.2021 / 22:34 Svijet - Samit lidera

Zajednička izjava Bidena i Putina: U nuklearnom ratu nema pobjednika

Zajednička izjava Bidena i Putina: U nuklearnom ratu nema pobjednika
Foto: CNN / Vijesti.ba
Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu su potvrdili predanost kontroli nuklearnog naoružanja i smanjenja prijetnje u zajedničkoj izjavi nakon sastanka u Ženevi.

“Nedavno produljenje ugovora Novi START pokazuje našu predanost kontroli nuklearnog oružja. Danas, ponovno potvrđujemo načelo da se u nuklearnom ratu ne može pobijediti i da se on nikada ne smije voditi”, navodi se.

“Sjedinjene Države i Rusija počet će cjelovit Dijalog o strateškog stabilnosti kako bi postavili temelje za buduće kontrole naoružanja i mjere za smanjenje prijetnje”, navodi se u izjavi, prenosi Hina.

Biden i Putin “pokazali su da čak i u razdobljima napetostima mogu napredovati prema zajedničkom cilju osiguranja predvidljivosti u strateškoj sferi, smanjiti opasnost d oružanih sukoba i smanjiti prijetnju nuklearnog rata”, stoji u izjavi  prihvaćenoj na prvom sastanku čelnika dviju sila otkako je Joe Biden ušao u Bijelu kuću.

Samit u vili La Grande u Ženevi trajao je  manje od četiri sata, znatno manje nego što su to Bidenovi savjetnici očekivali.

Odluka o dvije odvojene konferencije za novinare značila je da ništa nije ostalo od srdačnosti koja je pratila susret Putina i bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa 2018.

Čak nije bilo ni zajedničkog ručka, ističe Reuters.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo