24°C
Mostar 26°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 29°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

20.06.2021 / 20:00 Politika - Bivši predsjednik Hrvatske

Mesić ima savjet za Schmidta: Treba učiniti isto što i Ashdown

Mesić ima savjet za Schmidta: Treba učiniti isto što i Ashdown
Foto: Saša Zinaja / NFOTO

Milorad Dodik ne samo da veliča ratne zločince, već s Draganom Čovićem razbija BiH. Christian Schmidt trebao bi učiniti isto što i Paddy Ashdown - da onaj ko ne priznaje cjelovitu BiH, ne može biti ni na jednoj funkciji u politici.

Poručio je ovo između ostalog u intervjuu za tjednik Nacional bivši predsjednik Hrvatske Stipe Mesić.

Na pitanje kako komentariše reakcije koje dolaze iz RS-a i Srbije na presudu kojom je ratni zločinac Ratko Mladić pravomoćno osuđen na doživotni zatvor, te kada će doći trenutak da se suoče s vlastitom poviješću i ispričaju se za genocid, Mesić kaže kako je bilo puno zločinaca na svijetu, dosta ih je bilo i na našem prostoru, ali da je Mladić jedan od većih.

- Mogao bi se mjeriti s najvećim zločincima u povijesti. On nije okrvavio samo svoje ruke, već i ruke svojih vojnika koji su ubijali tisuće nevinih ljudi. Milorad Dodik to ne priznaje niti je ikada priznavao genocid u Srebrenici, on i dalje insistira na mitu da su Mladić i Karadžić srpski heroji.

Zato ga ja nikada i nisam primio - jednom je došlo do nekog nesporazuma i on je čak krenuo prema meni, a čim sam dobio tu informaciju, rekao sam da ga odmah zaustave jer ja nemam običaj razgovarati s onima koji veličaju ratne zločince.

On je taj koji ne samo da ih veliča, već s Draganom Čovićem razbija BiH. A isprika sa srpske strane zbog tih zločina jednom će se morati dogoditi. No, Srbija još uvijek nije doživjela katarzu i oni i dalje ne optužuju Miloševića zato što je krenuo u rat, već zato što ga je izgubio - kaže Mesić.

Prema njegovim riječima, što se tiče Dodika - on je još uvjeren da sporazum Tuđman-Milošević iz Karađorđeva i Tikveša o podjeli BiH može biti realiziran.

- Međunarodna zajednica tu mora jasno reći svoje, osobito novi visoki povjerenik, Nijemac Christian Schmidt, koji bi za to trebao imati podršku i svoje vlade, i SAD-a i EU. On bi trebao napraviti ono što je napravio Paddy Ashdown, koji je odredio da onaj ko ne priznaje cjelovitu BiH, ne može biti ni na jednoj funkciji u politici - dodao je između ostalog Mesić u intervjuu za Nacional.

(Vijesti.ba / Nacional)

Izdvajamo