21°C
Mostar 22°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

21.06.2021 / 15:40 Obrazovanje - Sastanak sa predstavnicima UNSA

Skupština KS opredijeljena za unapređenje kvaliteta visokog obrazovanja

Skupština KS opredijeljena za unapređenje kvaliteta visokog obrazovanja
Foto: FENA

Donošenje novog zakona o visokom obrazovanju u Kantonu Sarajevo, finansiranje Univerziteta u Sarajevu, kao i zapošljavanje na njegovim organizacionim jedinicama, bile su teme današnjeg sastanka rukovodstva Skupštine KS i predstavnika UNSA.

U fokusu razgovora predsjedavajućeg Skupštine KS Elvedina Okerića i rektora UNSA Rifata Škrijelja, bila je i pravna integracija Univerziteta.

- Kao rektor ohrabren sam, jer u periodu ozbiljne reforme UNSA, uključujući i pravnu reformu, Univerzitet ima ozbiljnu podršku svog osnivača – kazao je Škrijelj.

Izrazio je uvjerenje da će dijalog uroditi plodom, na dobrobit studenata i svih zaposlenih, kao i to da će UNSA u budućnosti biti mnogo bolje pozicionirana visokoškolska ustanova na svjetskoj i evropskoj listi univerziteta.

Predsjedavajući Okerić istakao je da su visoko obrazovanje, kao i UNSA među prioritetima u radu Vlade i Skupštine KS, zbog čega je i pokrenuta procedura donošenja novog zakona za tu oblast.

Skupština KS, rekao je, opredijeljena je za unapređenje kvaliteta visokog obrazovanja kroz novi zakon o visokom obrazovanju, koji bi se u formi nacrta trebao naći na dnevnom redu naredne skupštinske sjednice.

Javna rasprava o tom kapitalnom zakonu, dodao je, bit će organizirana u okviru pet debata, kako bi se saslušale različite ciljne skupine, te njihova mišljenja i prijedlozi.

- Kapacitiranje ljudskih resursa na Univerzitetu također je važan segment i bit će predmet razmatranja Vlade. Skupština KS očekuje od Univerziteta i prijedlog o referentnom datumu za pravnu integraciju, o kojem bi se trebali odrediti do kraja godine - poručio je Okerić.

Sastanku su prisustvovali i dopredsjedavajući Skupštine KS Smiljana Viteškić i Danijela Kristić i Vibor Handžić, te generalni sekretar i prorektor za finansije UNSA Tarik Zaimović i Kenan Filipović, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo