10°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

22.06.2021 / 09:13 Politika - Ambasadorica Uber

Vlada Njemačke želi vratiti BiH visoko na međunarodnu agendu

Vlada Njemačke želi vratiti BiH visoko na međunarodnu agendu

Ambasadorica Njemačke u BiH Margret Uber izjavila je da ova zemlja, zajedno sa ostalim članicama Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira teži da OHR u nekom srednjoročnom periodu bude zatvoren.

Ona je pojasnila da je uslov za zatvaranje OHR-a ispunjavanje agende “pet plus dva”, a da je to posao domaćih lidera.

Prema njenim riječima, imenovanjem Kristijana Šmita kao njemačkog kandidata na poziciji visokog predstavnika, Vlada NJemačke želi vratiti BiH visoko na međunarodnu agendu.

“Istovremeno, želimo dati novi zamah ispunjavanju agende `pet plus dva`. NJemačka Vlada je ubijeđena da je funkcija visokog predstavnika i dalje značajna za ispunjavanje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, jačanje stabilnosti i bezbjednosti, kao i za garantovanje teritorijalnog integriteta BiH“, rekla je Margret Uber za “Nezavisne novine”.

Ona je navela da prisustvo međunarodne zajednice u BiH ne može i ne smije domaće političare osloboditi njihove primarne odgovornosti za sudbinu zemlje i njenih ljudi, te naglasila da Dejtonski mirovni sporazum i dalje ima centralno značenje.

“Istovremeno, posebno kada je riječ o Ustavu BiH, mi ga ne vidimo kao nešto što je načelno nepromjenjivo, promjene moraju biti moguće. Na primjer, sprovođenje odluke `Sejdić i Finci` Evropskog suda za ljudska prava u smislu reforme izbornog zakonodavstva, zahtijevalo bi ograničenu promjenu Ustava”, napomenula je Uber.

Ona je navela da trenutno u EU ne postoje nikakva razmišljanja o sankcijama ili sličnim mjerama prema zemljama zapadnog Balkana.

 


(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo