20°C
Mostar 26°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 22°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

22.06.2021 / 10:42 Svijet - Vladimir Putin

Sistem evropske sigurnosti je degradiran, postoji rizik od nove trke u naoružanju

Sistem evropske sigurnosti je degradiran, postoji rizik od nove trke u naoružanju
Vladimir Putin / Vijesti.ba
Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je u autorskom tekstu za njemački list Zeit da se sigurnosna situacija u Evropi pogoršava i da je bezbjednost moguća samo ako joj sve zemlje daju doprinos.

"Čitav sistem evropske bezbjednosti značajno je degradiran. Tenzije rastu i postoji realan rizik od nove trke u naoružanju", napisao je Putin povodom obilježavanja 80. godišnjice od napada nacista na Sovjetski Savez.

On je dodao da svi zajedno "propuštamo ogromne prilike koje saradnja nudi, što je posebno važno u situaciji kada se svi suočavamo sa zajedničkim izazovima, poput pandemije i teških društvenih i ekonomskih posljedica", prenio je "Sputnjik".

Putin je dodao da se Rusija opredijelila za korisne odnose sa EU i da vjeruje da je moguće izgraditi Evropu u skladu sa idejom Charlesa de Gaulla "od Atlantika do Urala" ili, čak, "od Lisabona do Vladivostoka".

Ipak, napisao je ruski predsjednik, EU je odlučila da krene drugačijim smjerom, što je rezultovalo ulaskom Njemačke u NATO, taj "relikt hladnog rata", i naknadnim širenjem bloka na Istočnu Evropu.

"Pet talasa širenja NATO saveza dogodilo se od 1999. Ta organizacija garantovala je članstvo za 14 država, uključujući nekoliko republika bivšeg Sovjetskog Saveza, što praktično sahranjuje nadu za stvaranje kontinenta bez linija podjele", objasnio je Putin.

On je napomenuo da je ova politika primorala mnoge države da naprave neprirodan izbor između Rusije i Zapada i ukazao na "ukrajinsku tragediju iz 2014" kao primjer posljedica "agresivne politike koja je dovela do toga".

Putin je naveo da je Evropa aktivno podržala oružani državni udar u Ukrajini i da je tako sve počelo, dodavši da je tadašnji predsjednik Viktor Janukovič već bio prihvatio sve zahtjeve opozicije.

"Zašto su SAD organizovale udar, a evropske zemlje ga zdušno podržale, provocirajući podjelu unutar Ukrajine i povlačenje Krima?", pitao je Putin.

Ruski predsjednik je napisao za Zeit da je Moskva spremna da obnovi partnerstvo sa Evropom, pošto postoji mnogo tema od obostranog interesa.

"Ponavljam da Rusija podržava obnavljanje sveobuhvatnog partnerstva sa Evropom. Imamo mnogo tema od obostranog interesa. Među njima su bezbjednost i strateška stabilnost, zdravstvena zaštita i obrazovanje, digitalizacija, energetika, kultura, nauka i tehnologija, kao i rješavanje klimatskih pitanja i zaštite okoline", zaključio je Putin.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo