24°C
Mostar 26°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 29°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

22.06.2021 / 11:56 Ekonomija - Saopćenje za javnost

UPFBiH i granski sindikati: Zakašnjeli potez nelegitimnog Šatorovića

UPFBiH i granski sindikati: Zakašnjeli potez nelegitimnog Šatorovića

Udruženje poslodavaca Federacije BiH i predstavnici granskih sindikata koji su nedavno potpisali Zajedničku platformu za vođenje socijalnog dijaloga tvrde da je najava Selvedina Šatorovića, kojeg smatraju nelegitimnim predsjednikom Saveza samostalnih...

...sindikata BiH, o održavanju protesta sa zahtjevom za povećanje minimalne plaće na 1.000 KM, zakašnjeli i populistički potez.

Navode da UPFBiH i predstavnici 18 granskih sindikata intenzivno rade sa predstavnicima Vlade Federacije BiH da se kroz dijalog i saradnju postigne dogovor o minimalnoj plaći. Zajednički stav potpisnika Platforme je da je neprihvatljiva situacija u kojoj ne postoji minimalna plaća.

Iz UPFBiH i sindikata su također iznenađeni odlukom Vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da Sindikatu bude data dozvola za organiziranje protesta u trajanju od pet sati, čime će se otežati normalan život građana i otežati funkcioniranje centralnog dijela Sarajeva.

Pozivaju Šatorovića da se u svojstvu predsjednika Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH aktivno uključi u razgovore poslodavaca i legitimnih sindikata sa Vladom FBiH o utvrđivanju minimalne plaće.   

Također je neprihvatljivim ocijenjeno postupanje parlamentarnih odbora u Parlamentu FBiH, koji raspravljaju o minimalnoj plaći bez uključivanja socijalnih partnera i Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH, što je protivno pozitivnim zakonskim propisima i međunarodnim konvencijama, saopćeno je iz UPFBiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo