0°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

23.06.2021 / 17:08 KORONAVIRUS - Covid-19

Francuska stavila Rusiju na "crvenu listu" zabrane putovanja

Francuska stavila Rusiju na "crvenu listu" zabrane putovanja
Foto: Vijesti.ba
Francuska je dodala Rusiju na "crvenu listu" zemalja iz kojih je zabranjeno putovanje ukoliko nije iz hitnih razloga koje se bore s rastom broja zaraza od zabrinjavajuće varijante virusa.

Portparol francuske vlade Gabriel Attal izjavio je u srijedu da su Rusija, Namibija i Sejšeli uvršteni na listu koju sada sačinjava 21 zemlja.

"Crvena lista", koja još uključuje Indiju, Južnu Afriku i Brazil, implicira da vakcinisani putnici koji stignu u Francusku iz tih zemalja moraju opravdati svoje putovanje, pokazati negativan test i samoizolirati se sedmicu dana. Oni koji nisu vakcinisani moraju boraviti u karantinu deset dana, riskirajući globu od 1.000 eura.

Attal je također pozvao na pojačani oprez prema zaraznijoj delta varijanti virusa, prvi put otkrivenoj u Indiji.

Procjenjuje se da delta varijanta predstavlja između devet i deset posto ukupnog broja zaraženih u Francuskoj, kazao je on, ali je dodao da vlasti pomno prate situaciju u regiji Landes u jugozapadnoj Francuskoj, gdje se 70 posto potvrđenih zaraza pripisuje delta varijanti.

Epidemiološka situacija u Francuskoj rapidno se poboljšala u posljednjim sedmicama, s oko 2.300 novozaraženih u posljednjim danima, pad s vrhunca od 35.000 dnevnih zaraza s vrhunca u periodu mart - april, prenosi AP.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo