26°C
Mostar 28°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 29°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

23.06.2021 / 18:31 KORONAVIRUS - Kremlj

Isporuke vakcina Sputnik V drugim državama kada se namiri rusko tržište

Isporuke vakcina Sputnik V drugim državama kada se namiri rusko tržište
Ilustracija

Vakcinacija stanovnika Rusije je prioritet vlasti i nemoguće je odmah zadovoljiti apsolutno svu potražnju u inostranstvu za vakcinom protiv virusa korona Sputnik V, ali će vremenom sve obaveze biti ispunjene, izjavio je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

"S obzirom da je apsolutni prioritet unutrašnja potrošnja i zadovoljavanje potreba Rusije - vakcinacija ruskog stanovništva, upravo se na njega usredsređuju proizvođači i naši resori", rekao je Peskov komentarišući pisanje argentinskih medija o navodnoj nestašici druge komponente ruske vakcine u zemlji.

Peskov je istakao da u Rusiji neće doći do deficita vakcina protiv Covid-19.

On kaže da se proizvodi dovoljno vakcina protiv koronavirusa u Rusiji, a da će mogući nedostatak u ruskim regionima biti dopunjen narednih dana, prenosi "Sputnjik".

Prema procjeni Peskova, potencijalni nedostatak vakcina u regionima može da bude povezan sa privremenim logističkim poteškoćama i povećanjem potražnje za vakcinama.

Govoreći o pitanju uvođenja lockdowna zbog pogoršanja situacije u Rusiji, Peskov je rekao da se tako nešto ne razmatra na Federalnom nivou i da Kremlj nema informacije da bilo koji od regiona razmatra zatvaranje.


(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo