16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

23.06.2021 / 22:47 Politika - Varhelyi na raspravi

Evropski parlament o BiH: Nužna izmjena Ustava

Evropski parlament o BiH: Nužna izmjena Ustava
Foto: Reuters

Bosna i Hercegovina je od 2018. godine napravila značajne korake na putu ka Europskoj uniji, ali većina suštinskih pitanja su i dalje na čekanju, kazao je danas Oliver Varhelyi, europski komesar za susjedstvo i proširenje tokom obraćanja pred Europskim parlamentom, u sklopu debate o Izvještaju o napretku BIH za period 2019-2020.

Podsjetio je kako je Komisija usvojila Mišljenje i Analitički izvještaj o aplikaciji BiH za članstvo u EU 2019. godine, definirajući 14 prioriteta koje je neophodno ispuniti prije otvaranja pristupnih pregovora, što je odobrilo i Vijeće EU.

“Kao što sam rekao političkim liderima BiH tokom protekle godine mi u komisiji smo spremni da pružimo status kandidata, pod uslovom da BiH također isporuči konkretne rezultate na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta. Držim svoje obećanje, ako lideri to učine, učinit ćemo i mi,” kazao je Varhelyi.

Istakao je kako BiH treba maksimalno iskoristiti naredni period kako bi pokazala da shvata ozbiljno integraciju u EU.

“To uključuje pokretanje rasprave o ustavnoj reformi i posebno izbornim reformama te usvajanje pravosudnih reformi,” podvukao je komesar.

BiH kao i druge zemlje kandidati za članstvo mora izmijeniti Ustav kako bi udovoljila zahtjevima članstva u Uniji, naglasio je Varhelyi, pojasnivši kako to uključuje poptuno poštivanje presuda Europskog suda za ljudska prava te osiguravanje jednake zasutpljenosti za sve u zemlji.

To također znači funkcionalnost državnih institucija koje bi mogle učinkovito sudjelovati u donošenju odluka na nivou EU, dodao je.

“Ovo je ambiciozan posao koji se ne može više odgađati.”

Varhelyi je dalje poručio kako je reforma teška i osjetljiva, te da će zahtijevati “konstruktivan angažman svih političkih lidera kako bi uspjela,” spomenuvši u tom kontekstu i rad interrresorne grupe za izradu reforme Izbornog zakona.

Po pitanju vladavine zakona, komesar je istaknuo kako je nekoliko reformi na čekanju, a radi se o izmjeni Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, kao i zakonima koji se odnose na sukob interesa i javne nabavke.

“Ovaj paket zakona odnosi se na usklađivanje s pravnom stečevinom EU-a i sprečavanje korupcije. Očekujemo da će je sve stranke podržati kako bi pokazale da su ozbiljne u svojim obvezama,” dodao je Varhelyi.

Na kraju je spomenuo i potrebu da politički zvaničnici prestanu s upotrebom negativne retorike i poricanja ratnih zločina i genocida, naglasivši kako je to neprihvatljivo.

“Dopustite mi da ponovim da je budućnost Bosne i Hercegovine u EU kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje. Retorika podjela posljednjih mjeseci treba prestati. Politički predstavnici se moraju fokusirati na neophodne reforme za oporavak od pandemije i na promjene koje očekuju građani Bosne i Hercegovine,” zaključio je komesar.

(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo