8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

13.07.2021 / 14:13 Obrazovanje - Tuzla

Ismail Brkić predstavlja BiH na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike

Ismail Brkić predstavlja BiH na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike
Foto: FENA

Ismail Brkić je diplomant Behram-begove medrese koji će u drugoj polovini jula predstavljati Bosnu i Hercegovinu na 51. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike koja će biti održana u online formatu.

Kaže da je kroz različite aktivnosti i takmičenja te tokom obrazovanja, shvatio da njegov potencijal leži upravo u proučavanju matematike i fizike.

- Mislim da je ova odluka bila prvenstveno zbog mog učešća u aktivnostima i predavanjima Asocijacije za napredak nauke i tehnologije, te učešća u projektu Tuzla Brain Week. Kroz te aktivnosti sam uvidio ljepote tog naučnog poziva – izjavio je Brkić za Fenu.

Smatra da upravo njegovo znanje iz fizike može doprinijeti obrazovanju kroz biomedicinu, kako bi jednog dana svojim naučnim dostignućima mogao poboljšati kvalitetu života bolesnih ljudi, te je zbog toga za njega prvi stepen upis na Elektrotehnički fakultet u Tuzli.

Ove godine je na državnom takmičenju iz fizike osvojio drugo mjesto i stekao uslove da našu zemlju predstavlja na međunarodnoj olimpijadi.

- Bosna i Hercegovina ima dugu tradiciju, ne samo učešća na olimpijadama, nego i tradiciju uspjeha na tim olimpijadama. Poznavajući svoje mogućnosti i kvalitetu priprema koje sam imao u medresi, ne očekujem donijeti historijski rezultat za BiH, ali očekujem donijeti bronzanu medalju za Behram-begovu medresu – izjavio je Brkić.

Njegova želja je da svoju domovinu predstavi u lijepom svjetlu, te da pokaže onima koji odlučuju da li će naša omladina ostati u BiH, da je obrazovanje i nauka prva stepenica u bilo kakvom napretku.

Kada se govori o nauci, on želi otići iz BiH kako bi imao prilike što više učiti, istraživati i napredovati, ali nakon toga vratiti se u svoju domovinu kako bi mogao biti od koristi društvenoj zajednici.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo