10°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

16.07.2021 / 12:13 BiH - Osvrt

Rušenje institucija: Pravna država od – petka

Rušenje institucija: Pravna država od – petka
Foto: Vijesti.ba

U petak, 16. jula 2021. godine, u Sudu BiH održano je ročište na kome se raspravljalo o zahtjevu tužitelja Tužiteljstva BiH da se odredi jednomjesečni pritvor za direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH koji je uhapšen po naređenju istog tužitelja.

Istovremeno, u Sudu BiH bilo je ročište u nastavku sudskog postupka protiv premijera Federacije BiH, i ostalih, zbog afere respiratori.

Podsjetimo, premijer Fadil Novalić prošao je potpuno isti scenarij kroz koji danas prolazi direktor OSA-e Osman Mehmedagić: medijska hajka, stvaranje atmosfere u javnosti da je kriv i prije optužnice, istraga, hapšenje. Sud je prošle godine odbio da premijera zadrži u pritvoru zbog istrage koja je bila na početku. No, mjesecima su se u javnosti pojavljivali razni “dokazi“ koji su na kraju doveli i do optuženja premijera, a bez obzira što za neka djela, kao što je pranje para, kako od početka ukazuju advokati nema dokaza, podrazumijevalo se da optužnica mora biti potvrđena. I potvrđena je. Pritisak javnosti bio je ogroman.

Presuda javnosti bila je izrečena i prije presude Suda. Što je očito od početka i bio cilj, a o čemu smo mi više puta pisali, ukazujući da se radi o istrazi koja po mnogim indicijama iza sebe ima političku pozadinu, a nije mali broj ni onih koji su to i javno tvrdili. Ukazivali smo, također, da je meta, uz premijera, bio direktor OSA-e jer su njih dvojica možda i najjači oslonci Bakira Izetbegovića, premijer koji uspješno vodi Vladu i raspolaže ogromnim sredstvima, i direktor OSA-e koji raspolaže informacijama bitnim za sigurnost zemlje i koji se od početka suprotstavio ruskom uticaju, ali i politikama Zagreba i Beograda.

Rušenjem federalnog premijera i direktora OSA-e pokazuje se koliko su “Bakirovi kadrovi“, kako ih pojedinci zovu, nesposobni (što je upravo suprotno istini), njihovim sklanjanjem slabi se SDA, ali i Izetbegovićeva pozicija, jer se procesima protiv njih “dokazuje“ da BiH nije funkcionalna, i blokiraju se reforme koje su neophodne za evro-atlanske integracije koje je OSA godinama vodila gradeći kod zapadnih partnera ugled stabilne i ozbiljne institucije i pouzdanog partnera. S druge strane, stavljanjem premijera na optuženičku klupu, dok se istovremeno blokira formiranje vlasti u Federaciji na osnovu posljednjih izbora, vrši se pritisak za izmjene Izbornog zakona BiH odnosno jačanje pozicije Dragana Čovića i dalje podjele BiH.

Sve ovo ide u korist i malim političkim partijama iz Sarajeva nedoraslim državnoj i državotvornoj politici, a koje su to jasno pokazale i tokom nedavnih susreta s američkim predstavnikom u BiH, odbijajući bilo kakav dijalog s Izetbegovićem oko izmjena Izbornog zakona BiH. A ono što posebno zabrinjava jeste da su neki od njih, uz sve pritiske i lobiranja koje je Zagreb pokrenuo, podržali Čovićeve zahtjeve. Pri tome potpuno ignorirajući da je jedina budućnost građanske BiH implementiranje presuda iz Strasbourga. Uz uvažavanje presuda iz Haaga. Ponovo pokazujući, nažalost, da su interesi pojedinaca i njihovih politika iznad interesa i građana i države.

U svemu ovome Tužilaštvo BiH je itekako važan faktor jer su se istragama i progonom pojedinaca, među kojima su svakako najznačajniji federalni premijer i direktor OSA-e, u potpunosti stavili na stranu politika Dragana Čovića i Milorada Dodika koji rade sve na urušavanju države. Zato je današnja odluka Suda BiH, koji se pokazuje (uz sve svoje mane) kao najvažnija barijera samovolji Tužiteljstva BiH koje je svojim postupcima stvorilo potpuni haos i pravnu nesigurnost, puno više od odluke da li će u jednom predmetu odrediti pritvor ili ne. Njihova odluka značit će da li u BiH još uvijek postoji pravna država ili ne, država u kojoj se poštuju zakoni i to na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Kao što će profesionalno vođen postupak protiv premijera, uz uvažavanje svih stvarnih dokaza a ne podmetanja i spinova za medije, pokazati da postoji pravna sigurnost.

Uz sudske odluke o Novaliću i Mehmedagiću, danas se donosi još jedna važna i velika odluka: odluka Ustavnog suda BiH o izgradnji hidrocentrala na Drini po ugovoru koji je Republika Srpska sklopila sa Srbijom iako na to nema nikakvo pravo, rijeka Drina je državno vlasništvo i samo država može odlučivati o tome.

Veliki dan, petak 16. juli 2021. za Bosnu i Hercegovinu, državnost Bosne i Hercegovine, za vladavinu prava, ali i pravdu i pravnu sigurnost za sve građane BiH.

 

D.N

(Vijesti.ba)

 

 

Izdvajamo