8°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

21.07.2021 / 15:01 KORONAVIRUS - U 111 zemalja

Delta varijanta koronavirusa prisutna u svim svjetskim regijama

Delta varijanta koronavirusa prisutna u svim svjetskim regijama
Foto: Reuters
Iz regije Vidarbha u Maharashtri, gdje je prvi put otkrivena, Delta varijanta koronavirusa sada se proširila u više od 100 zemalja i na putu je da postane najrasprostranjenija SARS-CoV-2 varijanta na svijetu.

U posljednjih nekoliko sedmica vjeruje se da je ona i razlog bržeg porasta infekcija u nekoliko zemalja što je dovelo do ponovnog oživljavanja epidemije na globalnom nivou, prenosi Indian Express.

Prošle sedmice je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila da je porast pojave varijante Delta primijećen u svim regijama svijeta.

- Povećana prenosivost povezana sa varijantom Delta vjerovatno će rezultirati značajnim povećanjem incidencije i većim pritiskom na zdravstvene sisteme, posebno u onim područjima slabe pokrivenosti vakcinom - navela je SZO.

Prema SZO, Delta varijanta je sada registrirana u najmanje 111 zemalja. Alfa varijanta, koja je prvi put otkrivena u Ujedinjenom Kraljevstvu, uočena je u čak 178 zemalja i još uvijek je najprisutnija varijanta Covid-a. Beta varijanta, ona koja je prvi put uočena u Južnoj Africi, prisutna je u 123 zemlje. Varijanta Gama, četvrta zabrinjavajuća varijanta koju je identificirao SZO, prisutna je u najmanje 75 zemalja.

Indija, koja najviše doprinosi novim slučajevima Covid-a u zadnja tri mjeseca, bilježi stabilizaciju dnevnog broja slučajeva od oko 30.000 do 40.000 u posljednje dvije sedmice. Međutim, za to vrijeme u nekoliko drugih zemalja počeo je rasti broj novih slučajeva zaraze.

Neke od njih, poput Brazila, Ujedinjenog Kraljevstva i nedavno, Indonezije, prijavljuju više slučajeva nego Indija u posljednjih nekoliko dana. Osim zemalja Latinske Amerike, poput Argentine ili Kolumbije, gdje je Lambda varijanta dominantnija, povećan broj slučajeva se u većini regija vezuje za Delta varijantu.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo