8°C
Mostar 12°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 5°C

21.07.2021 / 20:00 Politika - Erwan Fouere

Bivši zvaničnik EU: Unija mora biti mnogo vidljivija na Balkanu

Bivši zvaničnik EU: Unija mora biti mnogo vidljivija na Balkanu

Erwan Fouere, viši naučni saradnik u Centru za proučavanje evropskih politika, kaže da evropska perspektiva za države Zapadnog Balkana nema alternativu, uprkos sporosti procesa i protivljenju nekih od članica EU ka daljnjem proširenju.

- Države članice EU i sve njene institucije mnogo puta su potvrdile evropsku perspektivu za cijeli Zapadni Balkan, ali problem je u tome što to u stvarnosti traje mnogo duže nego što je predviđeno - kaže Fouere.

Ističe kako se može vidjeti mlak pristup proširenju u brojnim zemljama članicama, uprkos činjenici da postoji formalna posvećenost integraciji Zapadnog Balkana u EU.

Fouere potcrtava da su nivoi koje je postigla svaka od zemalja različiti. Crna Gora i Srbija trenutno pregovaraju, iako su pregovori izuzetno spori.

Sjeverna Makedonija i Albanija čekaju. Vijeće Evrope je donijelo odluku o otvaranju pristupnih pregovora, ali jedna država članica - Bugarska, to blokira iz razloga koji nemaju nikakve veze s perspektivom i članstvom u EU.

Kosovo i Bosna i Hercegovina zaostaju, ali su reforme podjednako važne u obje zemlje.

- Bosna i Hercegovina je već na putu ka svim tim reformama, ali još mora uraditi mnogo toga da bi dostigla nivo Sjeverne Makedonije i Albanije - navodi Fouere.

Ovaj bivši zvaničnik EU kaže da su skepticizam ka Uniji iskoristile druge sile kako bi u zemljama Zapadnog Balkana nametnule svoje interese.

- Sve dok EU ne preuzme i ne ispuni svoju odgovornost u liderstvu na Zapadnom Balkanu, vakuum koji je ostao otvoren koristit će drugi akteri, poput Kine i Rusije, koje imaju svoje specifične interese, koji nisu nužno u interesu samih zemalja - potcrtava Fouere.

Napominje da je Kina svojom inicijativom "Put i pojas" donijela mnogo pozajmica zemljama Zapadnog Balkana, ali to su pozajmice koje neće nužno dugoročno pomoći zemljama, jer će one biti vezane za otplaćivanje pozajmica, umjesto za bližu saradnju sa EU.

- Vidim da je EU sada odlučila da uvede vlastitu inicijativu, da se suprotstavi kineskoj i tako ojača veze između Zapadnog Balkana i Unije sa stanovišta ekonomske trgovine, jer Unija ostaje najveći trgovinski partner za sve zemlje Zapadnog Balkana - govori Fouere.

Ali politički i strateški, nastavlja, EU mora biti mnogo vidljivija na Zapadnom Balkanu, kako bi zaista osigurala da ima liderstvo i może na kraju uvesti zemlje u EU na osnovu svih reformi koje bi se trebale dešavati.

- Berlinski proces je bio važan u tom pogledu, ali je sada završen. EU sada mora biti mnogo energičnija u svom pristupu Zapadnom Balkanu - zaključuje Fouere u razgovoru za Glas Amerike.

(Vijesti.ba / VOA)

Izdvajamo