9°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

22.07.2021 / 15:50 Muzika i Film - "Filmovi u nastanku"

Film Jasmina Durakovića 'Praznik praznine' nagrađen na 68. Pula Film Festivalu

Film Jasmina Durakovića 'Praznik praznine' nagrađen na 68. Pula Film Festivalu
Foto: Avaz

Novi bh. film „Praznik praznine“ u režiji Jasmina Durakovića, predstavljen na ovogodišnjem izdanju Filmskog festivala u Puli, dobitnik je jedne od tri nagrade u programu „Filmovi u nastanku“, koje je dodijelio međunarodni žiri sastavljen od uglednih evropskih filmskih profesionalaca.

 Nagradu koja ima i novčanu vrijednost u iznosu 3.000 eura, sinoć je u Pulskoj areni primila producentica filma Amira Kudumović.

- Zahvaljujemo međunarodnom žiriju u Puli što je između brojnih projekata izabrao naš te mu pružio značajnu podršku. Nalazimo se u fazi završetka filma i ovo je više nego dobar znak da smo, uprkos svim produkcijskim problemima, uradili kvalitetan filmski projekat. Zahvaljujemo i naši partnerima iz Hrvatske, kao i direkciji Pulskog festivala na saradnji i prilici da i na ovaj način predstavimo naš film - izjavila je Kudumović nakon preuzimanja nagrade.

Inače, u programu „Filmovi u nastanku“ prikazano je ukupno deset projekata.

Film "Praznik praznine" je dramski krimić situiran u današnje Sarajevo i priča o čovjeku koji, preko knjiga koje je pozajmio drugima i koje pokušava vratiti, bezuspješno traži svoj vlastiti identitet. Zanimljivo da je ovo jedan od prvih krimića ikada snimljenih u bh. filmu. Istovremeno, ovo je filmski prikaz društvene i moralne krize društva u kojem živimo i posveta „crnom talasu“ ex-yu kinematografije, francuskom art krimiću i filmovima velikih autora poput Romana Polanskog i Alfreda Hičkoka (Hitchcock).

- Živimo u vremenu globalne društvene praznine, pa otuda i ovaj poluironični naslov, a ima veze i sa konkretnom pričom filma. Najvažnije je da smo vrlo zadovoljni samim filmom i da vjerujemo da smo uradili dobar posao - pojasnio je svojevremeno Jasmin Duraković naziv filma.

Glavne uloge u filmu igraju bh. filmska zvijezda Senad Bašić i mlada sarajevska glumica Ena Kurtalić, dok su značajne uloge u filmu ostvarili: Izudin Bajrović, Tihomir Stanić, Vanesa Glodjo, Haris Burina, Slaven Knezović, Mirsad Tuka i Nadine Mičić.

U filmu se pojavljuje i niz realnih ličnosti sarajevske i regionalne umjetničke scene poput balerine NP Sarajevo Selme Štrbo, čuvenog srpskog književnika Bore Ćosića, novinarke Kristine Ljevak i konceptualnog umjetnika Jusufa Hadžifejzovića, koji u film igra i izvodi dva svoja art performansa. Film je sniman na autentičnim lokacijama sarajevske umjetničke scene – u galerijama „Charlama“ i „Zvono“, Zemaljskom muzeju i Narodnom pozorištu Sarajevo.

Direktor fotografije u filmu je Šahin Šišić, scenografiju su radili Osman Arslanagić i Maja Cerić, kostim Adisa Vatreš-Selimović i Belma Žiško, zvuk Predrag Đorda, dok je montažer filma Fadil Komarica. Muziku i zvuk radi Toni Lović, dok je za vizuelni identitet filma zadužena Sanja Kulenović.

Producenti filma su Amira Kudumović (UG Scena) i Angelina Albijanić Duraković (DEPO Produkcija), a koproducenti Plavi film (Zagreb) i BHRT.

(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo