10°C
Mostar 14°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 15°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

26.07.2021 / 15:52 Obrazovanje - Pomak od 167 mjesta

Webometrics: Univerzitet u Sarajevu među 4,85 posto najboljih u svijetu

Webometrics: Univerzitet u Sarajevu među 4,85 posto najboljih u svijetu
U preliminarnom julskom izdanju za 2021. godinu Webometricsovog rangiranja Univerzitet u Sarajevu (UNSA) nalazi se na 1.505 mjestu na svjetskoj listi u ukupnom poretku više od 31 hiljade visokoškolskih ustanova širom svijeta ...

... koje su obuhvaćene skriningom, po tri kriterija - utjecaj/vidljivost, otvorenost i izvrsnost, što ga svrstava u prvih 4,85 posto svih univerziteta na ovoj listi.

Ovo je najbolja pozicija koju je Univerzitet u Sarajevu ostvario na ovoj rang-listi, a značajnija je tim prije što su u proteklom periodu kriteriji znatno pooštravani, odnosno mijenjani težinski udjeli pojedinih faktora na ukupan skor.  

Kada je u pitanju rangiranje za Evropu, Univerzitet u Sarajevu je na 597. mjestu od ukupno 5.729 rangiranih univerziteta.

U odnosu na januarsko rangiranje (2021) Univerzitet u Sarajevu je ostvario značajan pomak od 167 mjesta.

Iz UNSA napominju da se od januara 2021. godine rangiranje vrši prema novoj metodologiji. Do promjena je došlo u načinu izračunavanja rangiranja, tako da su u Cybermetrics laboratoriji, koja provodi prikupljanje i obradu podataka, za rangiranje promijenili broj kriterija te se umjesto dotadašnja četiri podaci obrađuju za tri kriterija, a povećan je i utjecaj metrike naučnog publiciranja.

Pozicija na Webometricsovoj rang-listi predstavlja značajan napredak koji je rezultat napora koji ulaže menadžment Univerziteta u Sarajevu sa svojim akademskim i neakademskim osobljem ali i u sinergiji s organizacionim jedinicama, a ovogodišnji rezultat približava Univerzitet u Sarajevu zacrtanom cilju: da se nađe među 1.000 najboljih univerziteta prema rangiranju Webometricsa, saopćeno je iz UNSA.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo