8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

27.07.2021 / 13:13 Ekonomija - U sjedištu Vlade FBIH

Susret Novalića i Milićević sa novim šefom Ureda Svjetske banke u BiH

Susret Novalića i Milićević sa novim šefom Ureda Svjetske banke u BiH
Foto: Fena / Vijesti.ba
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i zamjenica premijera, federalna ministrica finansija Jelka Milićević susreli su se danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu s novim šefom Ureda Svjetske banke u Bosni i Hercegovini Christopherom Sheldonom.

Dosadašnja saradnja Vlade Federacije BiH sa Svjetskom bankom ocijenjena je izuzetno uspješnom, a rezultirala je provođenjem reformskih projekata značajnih za FBiH.

To se odnosi na uspješno provedenu reformu penzionog sistema u Federaciji BiH, te pruženu tehničku pomoć Svjetske banke prilikom donošenja Zakona o PIO, kao i podršku u realizaciji projekata zapošljavanja u Federaciji BiH, koji će biti nastavljen i u narednom periodu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 - Zahvalni smo na svemu što je Svjetska banka uradila kada smo provodili reformske procese u Federaciji BiH. Pored projekata i zajmova, veoma važna nam je tehnička pomoć koju nam kontinuirano pružate. Ona se prvenstveno ogleda u preporukama i iskustvima koje nam pomažu da prevaziđemo probleme s kojima se susrećemo - rekao je premijer Novalić.

Naglasio je i da će taj vid podrške biti veoma značajan u predstojećim prioritetnim reformama, prvenstveno zdravstvenog sektora s ciljem osiguranja bolje zdravstvene zaštite građana, te energetskoj tranziciji, odnosno reformi energetskog sektora i njegovog preusmjeravanja na obnovljive izvore energije u Federaciji BiH.

 Ministrica Milićević istakla je značaj pružanja podrške Svjetske banke u nužnim i prioritetnim projektima u FBiH, te ih je pozvala da i dalje budu partneri Vlade u provođenju reformskih procesa koji donose najbolja rješenja za Federaciju BiH.

 - Prioritet Vlade Federacije BiH uz reformu zdravstvenog sistema je i restrukturiranje energetskog sektora. Pratit ćemo vaše preporuke i projekte, podrška nam je dobrodošla. Nadam se da ćemo direktnim kontaktima još unaprijediti saradnju - rekla je ministrica Milićević.

 Prema riječima šefa Ureda Svjetske banke u BiH Christophera Sheldona, koji je na ovu dužnost stupio 1. jula ove godine, a u BiH stigao prošle sedmice, opredjeljenje ove međunarodne organizacija je da i u narednom periodu bude partner Federalnoj vladi, te pruža podršku u provođenju projekata koji su značajni za Federaciju BiH.   


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo