13°C
Mostar 16°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

28.07.2021 / 12:31 Ekonomija - Fitosanitarna inspekcija RS

Zabranjen uvoz 400 kilograma šljiva iz S. Makedonije

Zabranjen uvoz 400 kilograma šljiva iz S. Makedonije
Foto: Ilustracija

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske je u okviru redovnog pregleda pošiljki zabranila uvoz pošiljke od 400 kilograma šljiva porijeklom iz Sjeverne Makedonije, jer su utvrđeni ostaci pesticida iznad propisanog maksimalnog nivoa, rečeno je za Srnu iz Inspektorata.

Kontrola voća i povrća u RS-u vrši se prilikom uvoza, kako bi se utvrdilo da li je ono zdravstveno ispravno i sigurno za ljudsku upotrebu, a najveći rizik kod ovih proizvoda predstavlja nedozvoljena količina pesticida, mikotoksina i teških metala i upravo su to parametri na koje se vrše laboratorijske analize.

Iz Inspektorata su naveli da je u prvom polugodištu ove godine prilikom uvoza nadležna inspekcija za potrebe laboratorijskog ispitivanja uzela 607 uzoraka voća, povrća i žitarica za ishranu ljudi.

Kod dvije pošiljke utvrđene su nepravilnosti te je inspektor donio rješenje kojim je zabranjen uvoz i naloženo vraćanje pošiljki pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora.

U jednom slučaju utvrđeno je povećano prisustvo pesticida kod pošiljke mandarina porijeklom iz Turske u količini od 20.950 kilograma, dok je u drugom slučaju zabranjen uvoz pošiljke banana porijeklom iz Ekvadora u količini od 19,5 tona, jer dokumentacija koja prati pošiljku ne osigurava neophodnu sljedivost hrane.

Nadležni inspektori posebnu pažnju posvećuju proizvodima sezonskog karaktera, koji se intenzivnije uvoze u određenom kraćem periodu godine i koji su karakteristični za određena godišnja doba.

Iz Inspektorata napominju da se za pošiljke od kojih su uzeti uzorci za analizu zabranjuje stavljanje u promet, distribucija ili prerada, sve do donošenja rješenja inspektora u skladu s rezultatima laboratorijskog ispitivanja uzoraka.

S obzirom na ovu proceduru, u slučajevima kada se analizama utvrdi neka nepravilnost, ne postoji rizik da je hrana konzumirana, jer nije ni bila dostupna potrošačima.


(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo