9°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

29.07.2021 / 11:34 Politika - O odgodi sjednice

Turković: Nigdje nije prihvatljivo ne raditi posao, a primati platu

Turković: Nigdje nije prihvatljivo ne raditi posao, a primati platu
Bisera Turković / Vijesti.ba
Sjednica Vijeća ministara BiH koja je danas otkazana po nalogu predsjedavajućeg Zorana Tegeltije bila je najavljena kao zadnja prije kolektivnog godišnjeg odmora Vijeća ministara BiH, a na dnevnom redu trebalo je da se nađu važne tačke koje ne trpe odgodu, ...

... upozorila je zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

- Vjerujem da će svi pokazati odgovornost te da će u interesu građana 43. sjednica biti zakazana u najkraćem roku. Pred nama je još mnogo posla, treba se boriti sa izazovima pandemije, posebno ekonomskim posljedicama, raditi na reformama i infrastrukturnim projektima, moramo nastaviti rad na ispunjavanju 14 prioriteta Evropske unije. Ukoliko je riječ o političkim blokadama i opstrukcijama kao što je najavljeno, onda treba imati u vidu da naše pozitivno zakonodavstvo ne predviđa plaćeno odsustvo sa ciljem provođenja političkih blokada - navela je Turković.

Po njenim riječima, svako odsustvovanje sa posla mora biti odobreno, u protivnom slijede konsekvence predviđene zakonom.

- Pozivam da se striktno držimo odredbi predviđenih zakonom po kome se rad plaća, a neopravdano odsustvovanje sa posla kažnjava. Institucije Bosne i Hercegovine moraju funkcionirati, obavezuje nas zakon i dužni smo prema građanima raditi svoj posao. Na kraju krajeva, svi za svoj rad primamo plaću iz budžeta. Nigdje u svijetu nije prihvatljivo ne raditi svoj posao i primati platu koja dolazi od poreskih obaveznika. Ili ćemo raditi i za to biti plaćeni ili ćemo odsustvovati zbog političkog bojkota te onda nećemo biti plaćeni sa mogućnošću da konsekventno dužini odsustvovanja izgubimo posao - poručila je Tueković putem društvenih mreža.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo