3°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

29.07.2021 / 12:57 BiH - Izvršeno 40 kontrola

Inspektori PU FBiH zapečatili četiri objekta u Kantonu Sarajevo

Inspektori PU FBiH zapečatili četiri objekta u Kantonu Sarajevo
PU FBIH / Vijesti.ba
Porezna uprava Federacije BiH je 28. jula izvršila 40 inspekcijskih kontrola tzv. akcija na području Kantona Sarajevo kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost građevinarstva, trgovine, proizvodnje i prodaje hljeba i peciva, ugostiteljstva i druge djelatnosti.

Cilj kontrola bila je provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika nacrno.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 12 neprijavljenih radnika, sedam obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, jednog obveznika koji nije imao instaliran fiskalni uređaj i tri objekta koja su radila bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja, rada bez odobrenja, neplaćanja doprinosa, zapečaćena su 4 objekta i u 15 slučajeva izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu  42.600 KM.

- Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

Porezna uprava se zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obaveze i poziva sve porezne obveznike da posluju legalno, da svoj novac koriste za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima, a ne da teško zarađeni novac troše na plaćanje kazni i kamata. Porezna uprava poziva obveznike da svoje obaveze izvršavaju blagovremeno, da ih dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu s poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja - saopćeno je iz Porezne uprava Federacije BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo