8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

30.07.2021 / 08:13 Fudbal - Osvrt

Feđa Dudić - tvorac evropskog Veleža

Feđa Dudić - tvorac evropskog Veleža
Feđa Dudić / Vijesti.ba
Kada je u augustu 2019. godine objavljeno da klupu FK Velež preuzima Feđa Dudić, ne samo da niko nije slutio da Rođeni u skorije vrijeme mogu do Evrope, nego je većina bila skeptična u pogledu njegovog angažmana uopće.

A Dudić je Velež preuzeo nakon tri vezana poraza na startu Premijer lige BiH i igrački kadar koji nije mogao mijenjati. Ali, već nakon prvih nekoliko utakmica vidjelo se nešto novo. Ta je sezona okončana prekidom zbog koronavirusa, a Velež je u zadnjoj utakmici prvi put nakon rata savlado Željezničaru gostima i ispostaviće se, Plavima sa Grbavice uskratio titulu prvaka.

Najbolji bh. sportski novinar Saša Ibrulj napisaće da bi bezobrazno bilo Dudića i ono što je napravio zbiti samo u rekorde i suhe brojke.

"Jer zapravo je njegov Velež mnogo više od toga. I naravno da zasluge idu i igračima, koji su se razvijali i razvijaju u sjajnu generaciju, i radišnoj upravi kluba, ako hoćete i navijačima koji održavaju pozitivnu atmosferu, ali Dudić je taj koji je ovom timu dao identitet i promijenio mentalitet. I ako je neko vrijeme djelovalo da je taj identitet i mentalitet ustvari lijep i dopadljiv fudbal, gotovo svaka utakmica od Tuzle do Sarajeva trebala nas je naučiti da je mnogo više od toga. U Veležu je stvorio karakterističan i specifičan stil kakav nema niko u ligi. Stvorio je raznovrstan, višedimenzionalan sistem, koji se u stanju prilagoditi svakom protivniku i svakoj situaciji, u kojem nema predaje. Nemamo niti jedan bod nakon tri kola? Nema veze. Imamo problema s povredama? Nema veze. Nemamo dovoljno širine? Nema veze. Slabo smo odradili prelazni rok? Nema veze. Svaki izazov možda nema rješenje, možda nema sretan završetak, ali za svaki Dudić ima jasnu ideju kako ga pokušati riješiti. Nekada to ne prođe, nekada pogriješi, nekada potpuno promaši, ali to je manje važno. Važno je da Dudićev Velež izgleda kao ozbiljna i dobro organizovana ekipa, koja uvijek ima i plan A i plan B, koja ima i glavu i rep, i tačno zna šta hoće. I koja je stvorila kontinuitet dobrih igara i dobrih rezultata, i koja je već sada – bez obzira kako se završi trka za Evropu – napravila ogroman korak naprijed. Brojke to samo potvrđuju, napisao je Ibrulj u proljeće ove godine dok je Velež još vodio bitku za Evropu.

Evropa je stigla, a Dudić je i tamo pokazao viziju i hrabrost kakvu do sada u bh.fudbalu nije pokazao niko. Još prije sinoćnje eliminacije grčkog velikana AEK-a vidjelo se da je Dudić izgradio ekipu koja se može ravnopravno boriti sa jakim klubovima iz Evrope. Eliminacija AEK-a samo je dodatna potvrda i za najveće skeptike.  


(Vijesti.ba)

Izdvajamo