13°C
Mostar 15°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

02.08.2021 / 16:52 Svijet - U jeku rastućih zapadnih briga

Njemački ratni brod plovi u Južno kinesko more, prvi put u dvije decenije

Njemački ratni brod plovi u Južno kinesko more, prvi put u dvije decenije
Foto: Agencije / Vijesti.ba
Njemačka je u ponedjeljak poslala ratni brod u Južni Kinesko more po prvi put u skoro dvije decenije, pridružujući se drugim zapadnim zemljama u širenju vojnog prisustva  u regiji u jeku rastućih zapadnih briga zbog kineskih teritorijalnih ambicija.

Kina tvrdi da polaže pravo na velike dijelove Južnog kineskog mora, i uspostavila je vojne ispostave na vještačkim otocima u vodama s bogatim gasnim resursima i ribljim fondom.

Američka mornarica, u iskazivanju sile zbog kineskih teritorijalnih pretenzija, redovno obavlja operacije „slobodne plovidbe“ u kojima njeni brodovi prolaze blizu nekima od spornih otoka. Kina se protivi tim američkim misijama, tvrdeći da one ne momažu u promoviranju mira ili stabilnosti.

Washington je postavio suprotstavljanje Kini u središte svoje politike nacionalne sigurnosti, i nastoji okupiti partnere protiv onoga što naziva kineskom sve agresivnijom ekonomskom i vanjskom politikom.

Zvaničnici u Berlinu saopćili su da će se njemački brodovi držati uobičajenih turističkih ruta. Ne očekuje se, ipak, da fregata otplovi kroz Tajvanski moreuz, odustajući od  još jedne redovnih američkih aktivnost koje osuđuje Peking.

Berlin je, ipak, jasno poručio kako njegova misija služi da naglasi da Njemačka ne priznaje kineske teritorijalne pretenzije.

Njemačka ministrica odbrane Annegret Kramp-Karrenbauer otputovala je u luku Wilhelmshaven to kako bi posmatrala fregatu Bayern kako kreće n sedmomjesečno putovanje tokom koga će također proći i kroz Australiju, Japan,  Južnu Koreju i Vijetnam.

Očekuje se da brod uplovi u Južno kinesko more sredinom decembra, postajući prvi njemački ratni brod koji je ušao u tu regiju od 2002., prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo