10°C
Mostar 16°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

02.08.2021 / 19:12 Politika - Bivši visoki predstavnik

Inzko: Neki političari imaju razlog da budu zabrinuti, Schmidt ne

Inzko: Neki političari imaju razlog da budu zabrinuti, Schmidt ne
Valentin Inzko / Vijesti.ba
Sada već bivši visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko, obratio se medijima i odgovorio na pitanja šta misli o svom nasljedniku, Christianu Schmidtu, šta će raditi nakon dugogodišnjeg mandata u BiH, a imao je i poruku za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Upitan da odgovori ima li vremena opuštenosti, obzirom da je Schmidt najavio da dolazi "brinuti o svima, samo opušteno", odgovorio je da zavisi o čemu pričamo.

- Neke stvari su se ovdje već dugo povlačile, recimo 12 godina Sejdić i Finci. To treba ubrzati, ali bolje da pitate njega. Možda on misli na stil rada, malo opušteno, ali što se tiče suštine, on neće popuštati – odgovorio je Inzcko.

Novinari su pitali ima li razloga da Schmidt bude zabrinut, kakvu mu je zemlju ostavio.

- Mislim da neki političari imaju razlog da budu zabrinuti, gospodin Schmidt ne. Gospodinu Schmidtu treba dati 100 dana najmanje šanse da pokaže kakva je njegova politika – poručio je Inzko.

Istakao je da je BiH zemlja talenata, da u sebi ima puno bogadstava, kao i što ljudi u sebi imaju puno bogadstava, što treba iskoristiti.

- I onda će to biti jedna fina zemlja koja će privući ljude – naglasio je Inzcko.

Na ptanje da li ide u penziju i čime će se baviti poslije mandata visokog predstavnika u BiH odgovorio je da će djelovati na polju kulture.

- Ja sam bio devet godina direktor Austrijskog kulturnog centra u Pragu, u Beogradu 4 godine, moja supruga je pjevačica, kćerka je pjevačica, a imam i ponude nekih fakulteta da držim predavanja, imam ponudu nekog časopisa da pišem kritičke komentare, međutim, sigurno neću komentarisati gospodina Schmidta. Nikad. Možda ću komentarisati svoj rad, svoje neuspjehe, ali neću nikada njega. To nije fer. Neka čovjek radi svoj posao – dodao je Inzko.

Imao je i poruku za Dodika...

- Mislim da će gospodin Schmidt respektirati svakog političara, ali moraju i oni njega respektirati – zaključio je Inzcko.

(Vijesti.ba / Faktor)

Izdvajamo