21°C
Mostar 22°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

03.08.2021 / 16:32 Ekonomija - Ministar vanjske trgovine

Košarac: Inicijativa 'Otvoreni Balkan' znači šansu za prosperitet

Košarac: Inicijativa 'Otvoreni Balkan' znači šansu za prosperitet
Staša Košarac / Vijesti.ba
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac izjavio je da regionalna inicijativa ''Otvoreni Balkan'' (Open Balkan) znači šansu za prosperitet na zapadnom Balkanu ...

... i predstavlja stabilan osnov za privlačenje investicija, veći ekonomski rast i smanjenje nezaposlenosti u regionu.

Naglasio je da bi prihvatanje ove inicijative, koja je ranije nazvana ''Mini Shengen'', omogućilo pristupanje regionalnoj ekonomskoj zoni, u cilju olakšavanja trgovine robama i uslugama, kao i slobodnog kretanja ljudi i kapitala između zemalja zapadnog Balkana, što je osnovna vrijednost Evropske unije.

- Činjenica je da se BiH još nije pridružila inicijativi za regionalnu saradnju zbog opstrukcija dijela političkih struktura iz Federacije BiH. To je neobjašnjiva politika, zbog koje, nažalost, trpe privrednici i poslovna zajednica iz Republike Srpske i Federacije BiH - rekao je Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Pozdravio je spremnost člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da na predstojećem sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu razgovara o inicijativi ''Otvoreni Balkan'', koja je komplementarna s postojećim regionalnim inicijativama i doprinosi jačanju privrednog rasta, prevladavanju ekonomske krize izvazvane pandemijom Kovid-19, te modernizaciji privrede u skladu sa standardima EU.

Košarac je napomenuo da se prednosti pristupanja inicijativi ''Otvoreni Balkan'' ogledaju, između ostalog, u olakšanom i unapređenom protoku roba, smanjenju necarinskih barijera i čekanja, unapređenju mobilnosti građana zemalja zapadnog Balkana, modernizaciji sistema plaćanja i unapređenja protoka kapitala, te unapređenju investicionog potencijala i investicione klime s ciljem ekonomskog rasta i otvaranja radnih mjesta.

- Važno je istaknuti i da ova regionalna inicijativa znači unapređenje konkurentnosti kroz približavanje standardima EU, što će dovesti do umanjenja strukturne neravnoteže zemalja zapadnog Balkana i EU, kao i ispunjavanje obaveza iz procesa pristupanja EU, što je glavni spoljnopolitički cilj zemalja zapadnog Balkana - zaključio je Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo