0°C
Mostar 5°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 0°C

03.08.2021 / 20:00 Regija - Vulin i "srpski svet"

Srbiju s regionom svađa čelnik 'ministarstva sile'

Srbiju s regionom svađa čelnik 'ministarstva sile'
Foto: Tanjug / Vijesti.ba
I dalje nema ograde ni detaljnijeg objašnjenja državnog vrha Srbije šta znači ideja "objedinjavanja Srba, ma gdje živjeli".

Ni poslije više od dvije sedmice kako je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin na kongresu svog Pokreta socijalista izjavio da je zadatak ove generacije političara "stvaranje srpskog sveta", na šta mu je iz publike aplaudirao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nema ograde ni detaljnijeg objašnjenja državnog vrha šta znači ideja "objedinjavanja Srba, ma gdje živjeli".

Neke nevladine organizacije upozoravaju da kontrola Beograda nad političkim predstavnicima Srba u regionu ima destruktivan uticaj na demokratiju cijelog regiona.

- Dežurni čovjek koji nas svađa sa regionom je definitivno Aleksandar Vulin. Međutim, ovdje je problem što je riječ o članu Vlade, i to onom na čelu "ministarstva sile" - Ministarstva unutrašnjih poslova. Ako se Vlada ne ogradi od njega, onda znači da je to i stav Vlade. A takvo ograđivanje zapravo nije stiglo - rekao je za Al Jazeera Balkans Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

Ograđivanje ne samo što nije stiglo, već je Vulinov stav, smatraju u Inicijativi mladih za ljudska prava, dobio odobrenje u načinu na koji Srbija komunicira, i sa svojim građanima, i sa susjedima.

- Mislim da je jako opasno to što ne razumijemo razmjere kontrole koju Beograd ima nad političkim predstavnicima Srba u regionu, i koliko je to destruktivno za demokratije i u Crnoj Gori, i u BiH i na Kosovu da politički predstavnici Srba ne odgovaraju građanima koji ih biraju, već odgovaraju Beogradu - kaže predstavnik Inicijative Ivan Đurić.

To ne samo što je opasno, ističe Đurić, već je i plodno tlo za provjeren scenario - stvaranje narativa o ugroženosti Srba.

- Ugroženi na Kosovu, ugroženi u Crnoj Gori, ugroženi u BiH. Nekad je to osnovano, a mnogo češće puta potpuno neosnovano. Izmišljene neke priče kao da su te rezolucije o genocidu protiv srpskog naroda i sad srpski narod ispada veća žrtva od Bošnjaka koji su stradali u genocidu u Srebrenici - govori Đurić.

U Centru za regionalizam podvlače da retorika ali i postupci vladajuće koalicije u Srbiji korijene vuku iz ideje Srpske radikalne stranke o velikoj Srbiji.

Organizacije koje su na sebe preuzele veliki dio zadatka koji bi trebalo da obavlja država - edukacija mladih - danas su svjedoci poražavajućih posljedica odrastanja generacija u takvom sistemu.

Dok političari promovišu nove kilometre pruga, regionalnu ili kulturnu saradnju, ekonomsku poput inicijative "Otvoreni Balkan", van očiju javnosti obrazuju se generacije koje su, prema istraživanjima, mnogo više zadojene mržnjom i netrpeljivošću nego generacije njihovih roditelja.

Prema istraživanju koje je radio Institut za evropske poslove, 55 posto mladih do 30 godina na pitanje "Da li ste za trajni mir s Albancima na Kosovu?" odgovara sa "ne" ili "ne znam".


(Vijesti.ba / Al Jazeera)

Izdvajamo