-2°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

03.08.2021 / 20:00 Politika - Uoči sastanka

Nevolje iz RS-a: Hoće li Vučić u sukob s Njemačkom zbog Dodika!?

Nevolje iz RS-a: Hoće li Vučić u sukob s Njemačkom zbog Dodika!?
Foto: Vijesti.ba
Rukovodstvo manjeg bh.entiteta RS sutra će se u Beogradu sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Sastanku s Vučićem prisustvovaće član Predsjedništva BiH Milorad Dodik,  predsjednica bh. entiteta RS Željka Cvijanović, predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović i premijer Radovan Višković.

Uoči sastanka Dodik je izjavio za RTRS da BiH nema visokog predstavnika, te da se Christian Schmidt lažno predstavlja, zbog čega nije ni prisustvovao današnjem sastanku s njim u Sarajevu.

- Mi hoćemo da se on identifikuje, onda ćemo moći da kažemo "e sad možemo ili ne možemo razgovarati s tobom u nekoj formi, eto ti si izaslanik SAD i Njemačke, napišite da jeste tako, ali nisi visoki predstavnik" - rekao je Dodik u intervjuu za RTRS.

Treba podsjetiti kako je sličan sastanak održan početkom juna, kada su čelnici RS u Beogradu pokušali isposlovati stav Vučića koji bi se mogao protumačiti kao dovođenje u pitanje legitimnost novog visokog predstavnika u BiH.

Ipak, to se nije desilo. Upravo suprotno, Vučić je tada našao načina da uputi pozitivne poruke međunarodnoj zajednici.

Uoči sutrašnjeg sastanka Vučić je najavio kako će predstavnike RS pozvati na čuvanje mira i poštivanje Dejtonskog sporazuma. Upravo je blokada rada institucija BiH nepoštivanje Dejtonskog sporazuma.

Milorad Dodik se danas nije sastao sa novim visokom predstavnikom Christianom Schmidtom i čini se napravio veliku grešku. Otišao je i korak dalje, te uz sve aktuelne “velje nevolje“ koje ima u Srbiji, ponovo Vučiću nametnuo temu imenovanja Schmidta dovodeći ga u nezavidnu situaciju nasuprot zapada, ali prije svega nasuprot Njemačke. Naime, i sam Vučić svakom prilikom naglašava da Srbija nema niti jednog ekonomskog partnera kakav je Njemačka, ali i da u njemačkim kompanijama u Srbiji danas radi čak 70.000 ljudi.

Schmidt očigledno nema namjeru moljakati Dodika, ali je sigurno da Njemačka neku vrstu pritiska na lidera SNSD-a može izvršiti upravo preko Aleksandra Vučića.

Hoće li do pritiska doći i, ako dođe, kakvi će rezultati biti neće se znati odmah nakon sastanka u Beogradu jer bi to bio očigledan poraz Milorada Dodika. Pravi rezultati sutrašnjeg sastanka mogli bi se vidjeti već najesen za kada je u posjetu Srbiji najavila njemačka kancelarka Angela Merkel.

Za saniranje eventualnog Dodikovog poraza pobrinuće se kao i uvijek naivna opozicija u RS. Upravo u toj funkciji biće njihov sutrašnji odlazak i ručak u Beogradu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo