2°C
Mostar 12°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

04.08.2021 / 12:52 KORONAVIRUS - Covid-19

Oglasio se Dom zdravlja Doboj nakon skandala sa vakcinacijom građana

Oglasio se Dom zdravlja Doboj nakon skandala sa vakcinacijom građana
Foto: Vijesti.ba

Nakon informacije da policija u Doboju istražuje prijavu građana koji tvrde da su u Domu zdravlja primili pogrešne vakcine, odnosno, umjesto one protiv koronavirusa dobili su protiv sezonske gripe, sada su se oglasili iz ove zdravstvene ustanove.

Naime, građani su se u petak odazvali na poziv ua vakcinaciju u Doboju, ali su navodno propustom medicinskih radnika u Domu zdravlja dobili pogrešnu vakcinu.

Nakon toga se uprava Doma zdravlja oglasila na Facebooku, kako bi zvanično dali izjavu o navedenom događaju, a nakon pisanja medija o ovom nesporazumu.

U saopćenju kojeg potpisuje Slavko Kovačević, direktor JZU Dom zdravlja Doboj, opisan je tok događaja.

“Dana 31.07.2021. god. (subota) radnica JZU Dom zdravlja Doboj M.P. umjesto vakcine protiv koronavirusa proizvođača Sinopharm za osam sugrađana aplicirala je vakcinu protiv sezonske gripe VAXIGRIP.Po saznanju o neželjenom događaju, proces vakcinacije je zaustavljen, radnica M.P. udaljena je sa radnog mjesta i procesa rada, a vakcinacija je nastavljena od strane drugih radnika ustanove. U ponedjeljak, 02.08.2021.god., u 7:00 sati ujutro, urgentnim dopisom o neželjenom događaju obaviješteni su Institut za javno zdravlje RS, Policijska uprava Doboj i Republička uprava za inspekcijske poslove, sektor zdravstvene inspekcije sa zahtjevom za hitno preduzimanje mjera za rješavanje ovog neželjenog događaja”, naveli su.

Dalje su naglasili da su doktori porodične medicine zaposleni u ovoj službi, također odmah obavijestili sugrađane koji su primili vakcinu protiv sezonske gripe te im pojasnili da ne postoji opasnost po njihove živote i zdravlje, niti neke eventualne posljedice.

“O odgovornosti radnice u procesu vakcinacije, po okončanju istražnih radnji, izjasniće se nadležne institucije, te do okončanja ovog postupka neće biti dodatnih saopštenja za javnost u cilju omogućavanja nesmetanog provođenja istražnih radnji”, poručili su iz Doma zdravlja.

Danas ranije su se oglasili i iz Policijske uprave Doboj navodeći da su preduzeli sve potrebne mjere i radnje s ciljem da se provjere navodi iz prijave o ovom događaju koji je uznemirio dio javnosti u tom bh. gradu.


(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo