2°C
Mostar 8°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

05.08.2021 / 11:37 Svijet - Pariz

Na donatorskoj konferenciji prikupljeno 370 miliona dolara pomoći za Liban

Na donatorskoj konferenciji prikupljeno 370 miliona dolara pomoći za Liban
Foto: Vijesti.ba

Na međunarodnoj donatorskoj konferenciji prikupljeno je na stotine miliona dolara pomoći za Liban u srijedu, nadmašajući početnu ciljnu cifru, saopćila je Francuska, koja je kodomaćin konferencije.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron saopćio je ranije da namjerava prikupiti najmanje 350 miliona dolara pomoći za egzistencijalno ugroženo libansko stanovništvo od učesnika konferencije, među kojima su bili američki predsjednik Joe Biden, egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sissi, libanski predsjednik Michel Aoun i Međunarodni monetarni fond.

Na kraju konferencije obećana je ukupna pomoć u vrijednosti od 370 miliona dolara, saopćeno je iz Ureda francuskog predsjednika.

Dok svjetski čelnici obećavaju velikodušnu pomoć, oni, međutim, također tvrde da libanski lideri trebaju učiniti više u suočavanju s posljedicama prošlogodišnje eksplozije u bejrutskoj luci u kojoj je poginulo stotine ljudi.

- Mislim da libanski čelnici duguju svom narodu istinu i transparentnost – izjavio je Macron na konferenciji, koja je održana na dan godišnjice od te eksplozije.

U eksploziji u bejrutskoj luci 4. augusta 2020. poginulo je najmanje 214 osoba. Nakon toga ta zelmlja je "traumatizirana" i dovela da ionako krhka ekonomija dođe na rub propasti.

Takva situacija dovela je do nestašice hrane, lijekova i goriva u Libanu u kome se političke stranke prepiru oko sastava nove vlade, odgađajući toliko potrebni paket međunarodne pomoći.

Macron je otvorio donatorsku konferenciju obećanjem francuske pomoći Libanu vrijedne 100 miliona eura i donaciju od 500.000 vakcina protiv COVID-19.

On je, međutim, oštro ukorio libanske čelnike, optužujući ih za „svjesno pogoršanje situacije“ i za njihovo „stavljanje pojedinačnih i političkih interesa iznad interesa libanskog naroda“.

I Biden je ponudio finansijsku pomoć otprilike u istoj vrijednosti kao i Macron, te najavio „skoro 100 miliona dolara nove humanitarne pomoći“ za Liban.

On je, međutim, kazao da „nijedan iznos strane pomoći neće biti dovoljan dok se libanski čelnici ne obavežu na neophodni rad na reformiranju ekonomije i borbi protiv korupcije“, prenosi AFP.


(Vijesti.ba / FENA) 

Izdvajamo