5°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

05.08.2021 / 14:34 BiH - Održano ročište

Tužilaštvo BiH predložilo mjere zabrane za optužene u slučaju Memić

Tužilaštvo BiH predložilo mjere zabrane za optužene u slučaju Memić
Foto: Vijesti.ba

Tužilaštvo BiH predložilo je na današnjem ročištu mjere zabrane za Zijada Mutapa, Alisu Ramić (Mutap), Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića, koji su optuženi u predmetu “Dženan Memić”.

Prema prijedlogu Tužilaštva, Zijad Mutap i Hasan Dupovac ne bi smjeli napuštati kućnu adresu, a ostalo troje optuženih svoje opštine prebivališta.

Predložena je zabrana sastajanja i komunikacije sa svjedocima i optuženima, izuzev komunikacije Alise Ramic i Zijada Mutapa jer se radi o ocu i kćerci.

Odbrane, izuzev odbrana Barića i Ožegovića, slažu se sa predloženim mjerama zabrane.

Tuzilaštvo BiH predložilo je navedene mjere nakon potvrđivanja optužnice protiv osumnjičenih u predmetu “Dženan Memić”.

U vrijeme sastavljanja optužnice, ‘petorka’ iz slučaja Dženan Memić bila je u pritvoru pa je Tužilaštvo tada tražilo da se isti produži. Obzirom da su u međuvremenu pušteni da se brane sa slobode, sada bi se to moglo preformulisati u ‘vraćanje u pritvor’.

Sud BiH je nedavno odbio žalbu Tužilaštva na odluku da se Alisa Ramić, Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Muamer Ožegović i Josip Barić puste da se brane sa slobode.

Sudska odluka očekuje se sutra.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu 9. jula. Mutap, Ramić, Dupovac, Barić i Ožegović se terete za krivična djela Organizirani kriminal, Protuzakonito posredovanje, Pomoć počinitelju nakon učinjenog kaznenog djela, Spriječavanje dokazivanja i Davanje lažnog iskaza.

Optuženi se terete da su, u periodu od 8. februara 2016. godine, pa nadalje, pristupili skupini za organizirani kriminal, formiranoj od strane Zijada Mutapa i drugih, a koja je organizirana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić sin Muriza, rođen 1994. godine, zadobio teške tjelesne ozlijede opasne po život dana 08.02.2016.godine u Velikoj Aleji, općina Ilidža usljed kojih ozlijeda je 15.02.2016. godine preminuo u Kliničkom centru Sarajevo, navodi se u optužnici koju je Sud BiH potvrdio 21. jula.

 

(Vijesti.ba / BHRT)

Izdvajamo